Internet radio, FM of DAB+. Welke keuze maak ik als bedrijf?
03 juni 2019 
5 min. leestijd

Internet radio, FM of DAB+. Welke keuze maak ik als bedrijf?

Wanneer u op zoek bent naar een radio installatie voor op kantoor of in de bedrijfshal, dan zijn er verschillende keuzes. Denkt u aan internet radio, FM of DAB+. Wij noemen dit de bron. De bron is het apparaat waar het muzieksignaal vandaan komt. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van een CD-speler. Maar de radio is tijdloos. Decennia lang wordt er naar radio op de werkvloer geluisterd naar de welbekende arbeidsvitaminen.

Maar welke radio moet ik nu kiezen?
Digitaal? FM? Of toch een internet radio? En welke dan?
Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.


Analoge radio – FM ontvangst

Eerst een korte introductie. Tot het tijdperk voor het internet kenden wij alleen analoge radio. Beter bekend als FM radio. Binnen de frequenties van 87 en 108 Mhz werden zenders aangeboden. Het aanbod verschilde daarbij per regio. Via een draaiknop op uw radio kon u de gewenste frequentie selecteren en was de radiozender te horen.

Radio wordt via antennes uitgezonden. Zo’n radiofrequent signaal doet dienst als draaggolf. Deze golf kan elders door een antenne weer worden opgepikt, waar deze wordt omgezet tot een geluidssignaal. Bij het luisteren naar FM radio is het dan ook belangrijkst dat de ontvangst goed is. De antenne moet op een strategische plek zijn gepositioneerd. Wie heeft er vroeger niet zitten pielen met de antennes van zijn of haar transistor- of wekkerradio?

Voordelen FM radio

 • FM radio’s zijn voordeliger in aanschaf
 • Vertrouwde bediening via tuner

Nadelen FM radio

 • Ontvangst slecht binnen betonnen muren
 • FM zal vermoedelijk in 2022 worden vervangen door DAB+

Digitale radio – DAB+

DAB+ is de benaming voor digitale radio. Radio kan worden geluisterd via de kabel, de ether of via internet. Voor mobiele ontvangst waar geen kabel of internet aanwezig is, is ontvangst van etherzenders nodig. Momenteel zijn in Nederland 3 digitale DAB+ netwerken die deze ontvangst leveren.

Deze digitale vorm is te beluisteren via radio’s die zijn uitgerust met een DAB+ tuner / chipset. Op dit moment worden daar zo’n 40 tot 50 radiozenders aangeboden, maar er komen er snel meer bij. De kwaliteit van DAB+ is beter dan van FM en dat hoort u.

Een andere vorm van luisteren naar DAB+ is online, via apps of via de digitale box van uw media aanbieder thuis. Denkt u aan Ziggo of KPN.

Ook voor DAB+ geldt dat een goede ontvanger van belang is om prettig te kunnen luisteren. Antennes zijn er in heel veel soorten en maten. Zorg er dan ook altijd voor dat een goede ontvanger wordt ingebouwd door een ervaren vakman. Er zijn antennes beschikbaar voor een betere ontvangst.

DAB+ zal op termijn FM gaan vervangen.

Voordelen DAB+ radio

 • Betere, digitale geluids- en muziekkwaliteit dan FM
 • Meer radio stations dan FM
 • DAB+ ook verkrijgbaar met internetradio
 • Vertrouwde bediening via tuner

Nadelen DAB+ radio

 • In de ether slechte ontvangst binnen betonnen muren
 • Ether netwerken vooralsnog gebouwd op ontvangst buitenshuis
 • Nog niet volledig landelijke dekking

Internet radio

Met internetradio ontvangt u duizenden zenders op heldere, verstaanbare wijze. Ook buitenlandse zenders kunnen probleemloos afgespeeld worden. In sommige buitengebieden is de internetverbinding nog niet optimaal. Als er dan met meerdere computer in één netwerk wordt gewerkt, dan kan het nadelig zijn voor de snelheid om een internetradio aan te sluiten.

Internetverbindingen worden echter steeds beter met de opmars van verbeterde kabel- en glasvezelnetwerken. Daardoor gaat u weinig tot geen hinder ondervinden van de aanwezigheid van een internetradio. Om de internetradio te integreren in uw netwerk wordt contact gelegd met uw ICT-afdeling. Vaak wordt deze geïnstalleerd in het serverrack en benaderd via poort 80.

Omdat alle zenders via internet worden aangeboden kunnen deze ook via een app op uw telefoon of tablet worden bediend.

Er zijn ook internetradio’s die zijn uitgerust met een FM tuner, waardoor u hier op kunt terugvallen.

Voordelen internet radio

 • Duizenden zenders beschikbaar, ook uit het buitenland
 • Goede audio overdracht vanaf radio naar uw geluidsinstallatie
 • Bij stabiele internetverbinding een uitstekende ontvangst
 • Goede investering voor de toekomst
 • Bedienen met app mogelijk

Nadelen internetradio

 • Kost bandbreedte van uw internetverbinding (192 kbps)
 • Integratie binnen het netwerk van uw ICT-afdeling niet altijd gewenst ivm veiligheid

Waarom een professionele internet radio?

Een internet radio kan ik toch ook gewoon in de winkel kopen?
Waarom dan professioneel? Die uit de winkel zijn goedkoper.

Natuurlijk kan dat. Maar besef dan dat een professionele variant veel praktische voordelen heeft.

Voordelen professionele internet radio

 • Altijd een goed uitgangssignaal naar uw installatie
 • Vanwege het formaat te installeren in een 19” rack
 • Goede kwaliteit van de ingebouwde WiFi router
 • Uw radiozender start in de ochtend op waar hij ’s middags is uitgezet
 • Volledig te integreren binnen een totaalconcept
 • Plug & play aansluiten – installatie met CAT5 kabel kost slechts 2 minuten tijd

Hoe hard het signaal uit de internetradio komt is bepalend voor het geluidsniveau wat u hoort door de luidsprekers. Dit kan beïnvloedt worden door een hoofdtelefoon uitgang of een zwak WiFi signaal, waar veel standaard internetradio’s mee zijn uitgerust.

Daarnaast is het heel fijn dat u in de ochtend direct de zender aan heeft staan, die u heeft ingesteld. Eventueel is een professionele internetradio aanstuurbaar. Dit betekent dat deze geïntegreerd kan worden binnen een totaal AV-concept.

Internet radio met Spotify

Update 2020: Inmiddels hebben wij een nieuwe internet radio gelanceerd met Spotify Connect, waardoor het luisteren van radio via internet gecombineerd kan worden met het luisteren van Spotify playlists.

Lees meer in mijn artikel over internet radio met Spotify voor zakelijk gebruik.


Conclusie – welke radio kies ik
voor mijn bedrijf?

Om radio te luisteren op kantoor of in de bedrijfshal kunt u voor FM, DAB+ of internetradio kiezen. FM zal vermoedelijk in 2022 worden vervangen door DAB+. Ons advies zou dan ook zijn om FM achterwege te laten en de keuze te laten vallen op het digitale DAB+. Dit signaal is bovendien sterker en levert hogere kwaliteit audio.

Maar…

Binnen betonnen muren blijft de ontvangst een probleem en zal de antenne veelal op het dak geplaatst moeten worden. In dit geval is internetradio een uitstekend alternatief. Door deze binnen uw netwerk te plaatsen beschikt u over duizenden zenders.

In vergelijking met een internetradio voor consumenten zorgt een professionele internetradio voor een betere geluidskwaliteit vanwege een sterker uitgangssignaal. Ook hoeft u niet elke ochtend een zender te zoeken, maar zal deze automatisch terug springen op het laatst ontvangen signaal. Bijvoorbeeld van de vorige middag. Een ander belangrijk voordeel is het monteren van de professionele variant in een rack binnen de serverruimte. Wel zo netjes!


Mooie referentie projecten met internetradio

Samen met onze installatiepartners leveren wij meer dan 500 projecten op per jaar. In onderstaande projecten is internet radio toegepast. Het is een mix van goedkope en dure geluidsinstallaties.

FS Kantoorinchting, Bergeijk
Madison, Almelo

KSE Process Technology, Bladel
Toyota Van Ekris, Maarssen
HB Online Media, Heerhugowaard

Over de schrijver
Sinds 2014 adviseer ik ondernemers hoe zij audio systemen functioneel kunnen inzetten binnen hun bedrijf. Van radio op het werk in bedrijfshallen en kantoor tot achtergrondmuziek installaties in de horeca en de retail.
De beste geluidsinstallatie voor een sportveld - Apart Audio
Door

De beste geluidsinstallatie voor een sportveld - Apart Audio

op 26 Mar 2018

[…] FM radio DAB+ radio Internet radio Conclusie […]

12 voordelen van een centrale geluidsinstallatie in uw bedrijfshal
Door

12 voordelen van een centrale geluidsinstallatie in uw bedrijfshal

op 02 Jan 2019

[…] hebben we een uitgebreid artikel geschreven over de keuze tussen FM, DAB+ of internetradio. Dit artikel is een must-read voor elk bedrijf dat op zoek is naar stabiele […]

Michel D
Door

Michel D

op 08 Oct 2019

Internet radio is vandaag de dag geen optie meer als je 538 wilt streamen. Er worden extra reklameblokken bovenop de uitzending gegooit, zeer irritant als je een nummer of een gesprek aan het volgen bent. Als overmaat, zijn deze extra streaming reklameblokken ook nog eens van een hoger volume. DAB+ met een goede antenne op het dak van gebouw, is de beste optie.

Peter van Beek
Door

Peter van Beek

op 08 Oct 2019

Beste David, Allereerst hartelijk dank voor je reactie. De internettuners die wij hebben zenden een duplicaat van het “on-air” signaal uit van 538. Hierdoor zijn er geen extra commercials. Wat ik wel vaak merk is dat bedrijven vaak kiezen voor 538 non-stop op de internettuner. Hierdoor heb je wel dezelfde muziekflow maar niet de dj’s tussen de platen. Omdat er minder luisteraars zijn dan op het normale signaal zijn er ook minder commercials. Overigens hebben de meeste radiostations ook non-stop versies in de tuner beschikbaar. DAB+ is een prima optie met een antenne op het dak maar persoonlijk zou ik kiezen voor de internettuner. Groet, Peter van Beek Apart Regiodealer Zuid-Holland

Reactie plaatsen