100 volt geluidsinstallatie lampenlicht.nl
20 mei 2021 
2 min. leestijd

100 volt geluidsinstallatie lampenlicht.nl

Projectomschrijving

Lampenlicht.nl is opgericht in 2007. Het hoofdkantoor en centrale magazijn bevinden zich in het Brabantse Hapert. Het bedrijf heeft online shops in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Ierland, Frankrijk, Spanje, Polen, Italië en Zweden. In Breda en Zaandam zijn fysieke outlets te vinden. In Nederland is het bedrijf marktleider. Backline AV mocht in opdracht van een e-installateur een nieuwe 100 volt geluidsinstallatie aanleggen in het nieuwe bedrijfspand van Lampenlicht. Een klus om trots op te zijn!

Geluidsplan opgesteld

Al tijdens de nieuwbouw werd Backline AV gevraagd mee te denken over het functioneel toepassen van een 100 volt geluidsinstallatie in de verschillende bedrijfshallen en op kantoor. Na een locatie-bezoek en uitgebreid overleg met de e-installateur van dienst hebben Thijs Michiels en Teun Heesterbeek een geluidsplan opgesteld. Dit plan vertelt hoe het geluid van de installatie zich gedraagt in het bedrijfspand? Het doel is om de nieuwe centrale radio installatie mee te laten werken binnen het bedrijf.

Radio op de achtergrond aanwezig

Na een discussie over de uitkomsten van het geluidsplan heeft Lampenlicht.nl ervoor gekozen om één radiozender rustig op de achtergrond weer te geven. Door voor één zender te kiezen ontstaat een heel prettige werksfeer. Geen storende zenders. Geen wisselingen in volume. Maar één zender door het hele pand. Per ruimte kan het volume tot een bepaald niveau worden aangepast. Komt er een lekker nummer voorbij op het juiste moment? Dan moet het volume natuurlijk wel iets omhoog kunnen!

100 volt geluidsinstallatie voor radioweergave

Een centraal radio systeem dat op de achtergrond speelt kan heel goed worden gerealiseerd met een 100 volt geluidsinstallatie. Binnen een 100 volt systeem kan het geluid over lange afstanden gedistribueerd worden zonder hierbij signaal te verliezen. Bovendien kan deze 2-aderige luidsprekerkabel heel goed worden getrokken door de e-installateur. Netjes weggewerkt met de rest van de bekabeling in het nieuwbouwpand. Door een 4-kanaals versterker te gebruiken kan het radiosignaal naar 4 afzonderlijke ruimtes gestuurd worden.

Cluster luidsprekers voor evenwichtige afstraling

In het geluidsplan zijn ook de posities ingetekend voor het plaatsen van de 100 volt luidsprekers. Door deze op strategische wijze te monteren wordt een optimale dekking in de bedrijfshallen gerealiseerd. In dit geval is in elk van de 3 bedrijfshallen een op maat gemaakte cluster geplaatst. De cluster herbergt 4 luidsprekers die elk op 60 Watt worden aangesloten. Door deze in cluster vorm te plaatsen zorgen ze voor een hele evenwichtige afstraling door het hele magazijn. Hierbij ligt de nadruk op de midden en de hoge tonen, omdat basstonen snel gaan reflecteren in ruimtes als deze.

Radio luisteren in de kantoortuin

In de kantoortuin zijn een flink aantal werkplekken te vinden. De opbouwluidsprekers zijn bevestigd aan de kabelgoten en strategisch boven de werkplekken geplaatst. Ook deze kunnen met een eigen volumeregelaar harder of zachter gezet worden. Door de radio heel zacht te zetten wordt een heel dun laagje geluid toegevoegd. Dit zorgt er net voor dat de medewerkers het kunnen horen, maar niet stoort tijdens telefoongesprekken of werkoverleg. Het ontwerp van de luidsprekers past bovendien goed in het industriële design van het kantoor.

Stabiel radio signaal via internet

Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor om te luisteren naar een internetradio. Ook Lampenlicht.nl kiest voor deze optie. Er is voldoende bandbreedte aanwezig om de radio te kunnen streamen. Een internetradio is bovendien stabiel en geeft de medewerkers de beschikking over een arsenaal aan zenders. Zo kan er ook gekozen worden voor radiozenders waar geen reclame wordt weergegeven of weinig wordt gekletst. Een verschil met de ouderwetse FM radio!

 

Reactie plaatsen