De Beste Werkplaats Radio: Bouwradio of Geluidsinstallatie?
03 oktober 2022 
6 min. leestijd

De Beste Werkplaats Radio: Bouwradio of Geluidsinstallatie?

Laten we meteen met de deur in huis vallen. De beste radio in een werkplaats is geen bouwradio.

Het is wel de goedkoopste radio, dat dan weer wel.

Dat durven wij na het aanleggen van meer dan 1000 radio installaties in werkplaatsen wel te zeggen.

In het artikel hieronder lees je de voor- en nadelen van bouwradio en centrale radio installaties in werkplaatsen, productieruimtes en fabriekshallen.

De bouwradio

De bouwradio is een logische keuze wanneer je in een werkplaats naar de radio wilt luisteren.


Bouwradio's zijn robuust, kunnen tegen stof en kun je makkelijk verplaatsen.

Toch zitten er ook verscheidene nadelen aan die je misschien niet direct had bedacht:

Nadelen van een bouwradio in een werkplaats

Geen goede ontvangst

Of je nu voor FM radio kiest of DAB+... Het blijft een feit dat een werkplaats is omgeven door betonnen muren. En beton is nu niet de beste geleider voor een goede radiozender. Vaak ben je op zoek naar net die ene plek waar de antenne het beste signaal oppikt.

En laat dat nu vaak niet de plek zijn waar jij de radio wilt neerzetten...  

 Muziek hoorbaar op 1 plek

Het geluid van een bouwradio is meestal niet hoorbaar door de hele werkplaats. Nu hangt dit natuurlijk af van de oppervlakte van je werkplaats, maar over het algemeen heb je wel meerdere bouwradio's nodig om al je collega's van muziek te voorzien.

En dan stuit je meteen op het volgende probleem...

Bij gebruik van meerdere radio's irritant

Dit is verreweg het grootste probleem dat wij tegenkomen in ons werk. Meerdere bouwradio's die door elkaar heen staan te loeien in een fabriekshal of werkplaats.

En al helemaal wanneer je collega's ook nog eens besluiten om verschillende radiozenders aan te zetten. Het resultaat is een kakafonie van muziek door je bedrijfshal waar je stapelgek van wordt.

Geen controle

Losse bouwradio's kunnen niet centraal bediend worden. Die moeten je collega's zelf bedienen. Vaak met een ongewenst effect, want het volume wordt vaak te hard gezet en bovendien wordt de bouwradio geregeld mee door de werkplaats genomen. Want die is tenslotte te verplaatsen.

Stel dat je nu klanten of toeleveranciers een rondleiding door je bedrijf wilt geven... Dan weet ik niet of je hiermee een goede indruk achterlaat?

Reële kans op brandgevaar

Een aantal keer per jaar krijgen wij opdracht om een centrale radio installatie aan te leggen, omdat dit verplicht wordt opgelegd door de verzekeraar. Losse radio´s vormen een risico op brandgevaar. De radio´s blijven ´s nachts geregeld aan staan en kunnen heet worden.

Heb je een professionele organisatie staan, dan wil je dit risico niet lopen.

Voordelen van een bouwradio in een werkplaats

Goed geluid

De geluidskwaliteit van veel bouwradio´s is tegenwoordig erg goed. En dat is wel lekker natuurlijk wanneer je dan toch naar muziek gaat luisteren!

Je collega's regelen het zelf

Met bouwradio´s wordt het luisteren naar de radio door je collega´s zelf geregeld. Op zich is dit natuurlijk wel lekker, want je hebt er totaal geen omkijken meer naar en je kunt je dan met andere zaken bezig houden.

 Bestand tegen stof en vuil

De bouwkwaliteit van een bouwradio is oerdegelijk. What´s in a name? De bouwradio is gemaakt voor de bouw. En als het ergens een stoffige of vochtige bende is, dan is het daar wel.

Een centrale radio installatie (geluidsinstallatie)

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een radio installatie aan te laten leggen in hun werkplaats, fabriek of productiehal.


Zeker in het geval van nieuwbouw, verbouw of modernisering zien wij dit vaak gebeuren.

Het bedrijf wil als organisatie een stap zetten op het gebied van professionaliteit.

Een radio installatie maakt daar zeker onderdeel van uit.

Maar wat is dan de juiste radio voor je bedrijfshal?

Daar is niet één antwoord op te geven, elke situatie staat op zichzelf en het advies hiervoor is dus maatwerk

Het is goed om eens te kijken naar de voor- en nadelen. Dat is een startpunt om te bepalen of jij je werkplaats van een installatie radio wilt voorzien.

Voordelen van een radio installatie in een werkplaats

Goede geluidskwaliteit

Van de geluidskwaliteit van een radio installatie ga je blij worden. Dat kan niet anders. Vooral wanneer je durft te kiezen voor een speaker die net iets duurder is. Die gaan 20 jaar mee en dat verschil hoor je echt.

Overal te horen

De muziek van een centrale radio installatie is overal in de werkplaats te horen. In elk hoekje hoor je muziek. En nog een stapje verder. Op sommige werkplekken kan de muziek harder te horen zijn, omdat daar bijvoorbeeld meer lawaai van machines is.

Centrale bediening

Je kunt ervoor kiezen dat de bediening echt centraal vanaf één punt plaats vindt. Bijvoorbeeld op een kantoor van de chef. Je kunt de installatie ook laten uitbreiden met volumeregelaars op verschillende afdelingen binnen de werkplaats. Zo ben je iets flexibeler voor wat betreft het volumeniveau.


Welke je ook kiest... Voor beide opties geldt dat de muziek heel eenvoudig aan en uit gezet kan worden. Of dat het volume in één klap even zachter gezet wordt. Ideaal tijdens korte bijeenkomsten of wanneer de directie een belangrijke relatie rondleidt door het bedrijf.

Storingsvrije internet radio

Daar komt ie. Het geheim van elke goede radio installatie. De internetradio. Radio via het internet is de laatste jaren mateloos populair geworden. En dat komt omdat praktisch elk Nederlands bedrijf een goede internetverbinding heeft.

Waarom zou je dan nog voor FM of DAB+ kiezen, dat altijd via een antenne ontvangen moet worden? Internet radio heeft altijd een stabiele ontvangst en bovendien beschik je over duizenden zenders.

Zelfs de lokale piraat!

Erg duurzaam

Een radio installatie die goed geïnstalleerd wordt gaat zeker 20 jaar mee.

Positieve invloed op de werksfeer

Een centraal geïnstalleerde bedrijfsradio heeft een positief effect op de werksfeer in jullie werkplaats. In ons eerder geschreven artikel 'Bedrijfsradio met vrolijke muziek zorgt voor meer productiviteit' vertellen we hier meer over.

Nadelen van een radio installatie in een werkplaats

Duurdere investering

Een radio installatie die bestaat uit meerdere speakers, een versterker en een radio. Dat is duurder, dan één of twee bouwradio's. De gemiddelde prijs van een bouwradio ligt op € 250,- inclusief BTW. Een radio installatie kost minimaal € 1.500,-.

Moet geïnstalleerd worden 

Je kunt het zelf doen hoor! Je kunt een aansluitschema krijgen en zelf zorgen voor de bekabeling en het ophangen van de speakers. Maar het is toch altijd 'net niet'.

En dat betekent dat de geluidsinstallatie geplaatst moet worden door een vakbekwame installateur. De kosten voor een installateur liggen momenteel tussen de € 400,- en € 600,- per dag.

In een kleine werkplaats zijn twee installateurs met een dag wel klaar.

Heb je een grote productiehal, dan kan het wat langer duren.

Conclusie

De bouwradio is een uitstekende tijdelijke oplossing. Ook wordt deze nog veel gebruikt in de werkplaats die wat ouder is en waar men dit zo gewend is. Een bouwradio die kapot gaat of stoort wordt dan ook makkelijk ingewisseld voor een nieuwe.

In nieuwe, moderne werkomgevingen wordt vaker om een installatie gevraagd. Het gekke is dat dit tijdens de nieuwbouw of verbouw vaak uit het plan wordt gegooid. Maar binnen een jaar komt men hier op terug, omdat het centraal luisteren naar de radio toch in lijn ligt met de professionaliseringslag die deze bedrijven willen maken.

Waar je voor een bouwradio gemiddeld € 250,- kwijt bent is dit voor een installatie al gauw iets meer dan € 2.000,-. Toch blijft dit een geringe investering gezien het feit dat deze installaties toch 20 jaar mee gaan.

De beste werkplaats radio?

Wanneer het je alleen om het geld gaat is de bouwradio nog altijd de beste keuze.

Wanneer je een oplossing zoekt die past binnen de toekomstvisie van jullie bedrijf, dan is een werkplaats radio installatie een no-brainer.

Vrijblijvend een afspraak maken?

Ons team van Business Audio Systems plaatst jaarlijks meer dan 500 geluidsinstallaties in het bedrijfsleven. Een groot deel hiervan zijn centrale radio installaties in werkplaatsen en andere bedrijfshallen.

Een greep uit onze talloze referenties vind je op onze referentie pagina.

We komen met alle plezier eens vrijblijvend langs om jullie werkplaats te bekijken. Aan de hand hiervan kunnen wij een passend voorstel maken en na akkoord binnen 3 weken installeren.

Bel gerust met 085-2500917, mail met info@business-audio-systems.com of stuur een aanvraag in via ons speciale aanvraagformulier voor geluidsinstallaties in bedrijfshallen.

Reactie plaatsen