Een geluidsinstallatie aanleggen is een vak apart
18 mei 2020 
3 min. leestijd

Een geluidsinstallatie aanleggen is een vak apart

“Geluidsinstallaties aanleggen? Wat bedoel je daar precies mee?”

“Die vraag krijg ik vaak wanneer ik op een verjaardag uitleg wat ik precies doe. Daarna volgen al gauw de vragen of ik dan audio in auto’s plaats of bij van die grote concerten. En of ik ook thuisbioscopen doe!”

Teun Heesterbeek van Backline AV is met zijn bedrijf aangesloten als installatiepartner bij Business Audio Systems Nederland. Al jarenlang leggen zij geluidsinstallaties aan in het bedrijfsleven en zij werken dan ook al meer dan 5 jaar met de producten van Business Audio Systems.

Teun Heesterbeek lacht: “Ik moet altijd gniffelen wanneer ik die vragen weer voorbij hoor komen. Veel mensen realiseren zich niet dat er in elk bedrijfspand in Nederland luidsprekers hangen. Als het niet in de vergaderruimte is, dan wel in de kantine en nu dus ook steeds vaker op kantoor of in de bedrijfshal.”

“Om die luidsprekers te laten doen wat de klant wil moet je verstand hebben van geluid”, gaat Teun verder. “Hoe gedraagt geluid zich? Aan welke specificaties moet een luidspreker voldoen om maximaal rendement te halen in die specifieke ruimte?”

“Zo zijn er nog enkele belangrijke vragen waarvan we het antwoord moeten achterhalen om tot de beste oplossing te komen. Met alle respect, maar een elektrotechnisch installateur kan dit niet. Zij installeren vaak geluidsinstallaties in bedrijfspanden op basis van specificaties. Het gebeurt heel vaak dat wij een jaar later worden gebeld, omdat de installatie niet functioneert. Dan komen we tot de ontdekking dat er verkeerde luidsprekers zijn gebruikt. Of dat de ruimte toch anders ingedeeld is dan bij voorbaat bedacht was. Heel vervelend voor de klant, maar het is nu eenmaal niet eenvoudig om vanaf een papiertje te vertellen hoe een ruimte gaat klinken.”


Backline AV is installatiepartner van Business Audio Systems gespecialiseerd in het aanleggen van geluidsinstallaties in het bedrijfsleven.

“Met Business Audio Systems Nederland werken we in Nederland met een club installateurs samen die verstand hebben van geluid. Zo zijn wij in staat om zelfs in een metaalzetterij met heel veel achtergrondlawaai een mooi stukje muziek te laten horen. Ik merk dat de geluidskwaliteit daarbij steeds belangrijker wordt voor de eindgebruiker. Vaak zijn de gespecificeerde luidsprekers vanaf een papiertje de goedkoopste. Bij nieuwbouw moet er tenslotte bezuinigd worden en dan is dit een installatie waarop snel iets gewonnen kan worden. Zodra een pand staat en er wordt in gewerkt is het anders. Dan wil men gewoon lekker naar muziek kunnen luisteren.”

Aanleg geluidsinstallatie simuleren

“Om uit te kunnen rekenen welke luidsprekers we gebruiken en hoe we de geluidsinstallatie aanleggen passen we vaak calculaties in software toe. Door de ruimte te simuleren kunnen we vrij goed berekenen wat gewenst is. Het is daarna aan de installateur om dit plan in de praktijk toe te passen. Vooral in de afstelling is dit spannend. Daar kan de ‘finishing touch’ gedaan worden. Ook proberen we heel economisch met bekabeling om te gaan. Koper wordt steeds duurder en door bijvoorbeeld gebruik te maken van versterkers met hoger vermogen kan er op bekabeling (en dus ook installatie-uren) bespaard worden.

“Tenslotte is ook de bediening heel relevant. Wie bedient de installatie? Wat wil en wat mag deze persoon kunnen bedienen? Wie roept er om binnen het gebouw? Moeten er wellicht mededelingen geautomatiseerd worden? Werken er ook buitenlandse werknemers in het pand? Willen zij misschien ook een dagdeel radio in hun voertaal luisteren?”

Passie voor aanleggen geluidsinstallaties

“Allemaal hele praktische vragen waarvan de antwoorden bepalen hoe wij de installatie in elkaar zetten. En welk bedrag de totaalinvestering behelst natuurlijk. Een belangrijke vraag voor veel ondernemers. Maar wanneer je deze investering wegzet tegenover de vele voordelen is het vaak geen discussie meer. De extra productiviteit, de positieve werksfeer en de geringe kans op brand zorgen ervoor dat we al snel over kunnen gaan tot installatie.”

Teun sluit af: “Een geluidsinstallatie aanleggen is een vak Apart. En we hebben hier in Nederland heel veel passie voor. Passie om mensen te kunnen laten werken met een lekker fijn stukje muziek op de achtergrond. Dat is waarvoor we het doen. En we hopen dat veel werkgevers verantwoordelijkheid nemen en de muziek centraal willen reguleren. Hier kunnen wij echt het verschil maken en iedereen binnen het bedrijf zal dat merken.”

Meer lezen over een geluidsinstallatie in een bedrijfspand? Bekijk dan onze speciale informatiepagina over de aanleg van geluidsinstallaties in bedrijfshallen.

Reactie plaatsen