Geluidsinstallatie Hangar 12 KLM Schiphol
24 mei 2021 
2 min. leestijd

Geluidsinstallatie Hangar 12 KLM Schiphol

Projectomschrijving

KLM heeft geïnvesteerd in werkplezier voor haar personeel. Eind 2018 ontvingen wij de vraag vanuit het Team Spirit Team of we mee wilden denken om de muziek in Hangar 12 te centraliseren. Het doel was dat de radio middels een centrale geluidsinstallatie voor iedereen in de enorme hal van 13.000 m² te horen moest zijn. Na een locatiebezoek en uitgebreide demo zijn we samen met installatiepartner Van Brienen Audiovisueel tot een fantastische geluidsinstallatie voor Hangar 12 gekomen. Een installatie waarin al onze expertise verwerkt zit.

Multifunctionele geluidsinstallatie hangar

Naast het centraal laten horen van de radio had de Technische Dienst van KLM nog enkele wensen. Op de geluidsinstallatie moet een zogenaamde ‘weekendstand’ komen, waardoor het grondpersoneel de muziek in de weekenden wat harder kan zetten. De installatie moet ook geschikt zijn om te kunnen omroepen. Ideaal in het geval van storingen of algemene mededelingen. Tenslotte wil men de geluidsinstallatie ook gebruiken voor het geven van rondleidingen. Hierbij wordt een draadloze microfoon met headset gebruikt om goed verstaanbaar te zijn.

30 meter hoogte; een fantastische uitdaging

Hangar 12 kent een hoogte van 30 meter en totaal vloeroppervlakte van bijna 13.000 m². In de hangar kunnen maximaal 3 Boeings staan waaraan onderhoud word gepleegd. Het was absoluut geen optie om luidsprekers aan de wanden te installeren. De muziek zou worden tegen gehouden door de enorme vliegtuigen. Er was dus maar één optie. Luidsprekers die vanaf het dak naar beneden projecteren.

Uitgebreide software calculatie

Middels speciale software is het bereik van verschillende luidsprekers gesimuleerd. Het doel was om te kijken welke luidspreker het beste resultaat kon behalen. Luidsprekers met verschillende specificaties, vermogens, afstraalhoeken en designs werden met elkaar vergeleken. Uiteindelijk kwam een 3-weg luidspreker als beste uit de bus, waarbij een 8” luidspreker wordt gecombineerd met twee 2,35” midrange compressie drivers en een 1” exit HF driver. Uit de calculatie bleek dat 6 stuks op een hoogte van 30 meter konden zorgen voor een minimale geluidsdruk van 80 dB op de werkvloer. Een geluidsnorm die ARBO-technisch helemaal goedgekeurd is.

Een speciale software calculatie bepaalde het type luidspreker in deze installatie.


Demonstratie gaf de doorslag

Ondanks dat de software calculatie duidelijkheid gaf over de luidsprekers die gebruikt moesten worden moest het personeel ook overtuigd worden. Want hoe klinkt zo’n luidspreker nu eigenlijk? Dat is op een papiertje niet uit te leggen. Installatiepartner Van Brienen Audiovisueel heeft de medewerkers verschillende opties laten horen. En men was volledig onder de indruk van eerder genoemde 3-weg luidsprekers die door de software ook als beste naar voren kwam. De demonstratie overtuigde iedereen en het project kon doorgezet worden.


Simpele bediening vanuit kantoor

Op kantoor staat de centrale installatie, maar deze wordt bediend via de knoppen op een omroepmicrofoon. Maar liefst 12 knoppen zijn vrij geprogrammeerd voor verschillende functies. Zo kan het volume in de hele hal omhoog en omlaag gezet worden, maar kan deze ook met één knop helemaal uit gezet worden. De hangar is opgedeeld in 3 zones, zodat ook het volume per zone ingesteld kan worden. Natuurlijk is de weekendstand geïntegreerd en is er een presentatieknop voor het geven van rondleidingen. Het volume van de microfoon wordt op dat moment automatisch goed gezet voor een optimale verstaanbaarheid.


Koppeling met de brandmeldcentrale

Ontzettend belangrijk is de koppeling met de BMI. Zodra deze inschakelt wordt de geluidsinstallatie volledig uitgeschakeld, zodat het geluid van het slow-whoop systeem perfect te horen is. Een ontzettend belangrijke functie in verband met de veiligheid van de werknemers. Zeker in het geval van de weekendstand staat het geluid hard genoeg om andere geluiden minder goed te horen. Middels deze koppeling wordt alle onzekerheid weg genomen en draagt de centrale geluidsinstallatie een steentje bij aan een veilige werkvloer.


Ook een geluidsinstallatie in uw hal?

Zo’n hangar geluidsinstallatie is niet niks. Het vereist een hoog kennisniveau van geluidsinstallaties en bijbehorende luidsprekers, installatietechniek en programmeerwerk. Bovendien moesten de installateurs gezekerd werken op hoogte volgens VCA-normen. Het is dan ook raadzaam om te kiezen voor een expert wanneer u ook een centrale geluidsinstallatie in uw bedrijfshal wilt hebben. U kunt voor een grove prijsindicatie altijd bellen met 085-2500917 of een gratis advies aanvragen van één van onze audio specialisten. Of bel ons direct op 085-2500917.

Reactie plaatsen