100V versterker vervangen?
05 januari 2018 
6 min. leestijd

100V versterker vervangen?

Een 100V versterker wordt al meer dan 50 jaar ingezet binnen 100V systemen voor het weergeven van audio. Met een 100V systeem worden muziek en omroepmededelingen weergegeven in winkels, kantoorpanden, kantines, bij sportverenigingen, maar ook in fabriekshallen of openbare ruimtes.

Deze systemen hebben als voordeel dat zij vrij eenvoudig te installeren zijn en dat geluid over lange afstanden gestuurd kan worden.

Een 100V versterker gaat jaren mee, maar het blijft elektronica. Het komt vaak voor dat de instellingen op de versterker in de loop der jaren worden veranderd. Of dat apparaten, zoals microfoons, telefoons of afspeelapparaten verkeerd worden aangesloten.

Wat we ook vaak terug zien is dat de versterker aan een tweede jeugd bezig is. Bij nieuwbouw of vernieuwing van een pand wordt een oude installatie opnieuw gebruikt. De vraag is dan altijd of het apparaat wel goed ingesteld en aangesloten is.


De basis van een 100V geluidsinstallatie

Om een 100V versterker te kunnen vervangen is het belangrijk om te weten hoe een 100V geluidsinstallatie er in de basis uit ziet. Deze bestaat uit 4 componenten.

1. De bronnen


Het begint met de bron. Het apparaat waaruit het audiosignaal afkomstig is. Denk hierbij aan microfoons, radio’s, CD/Mp3 spelers, streaming audio apparaten, telefoons of computers.

2. De voorversterker of matrix


De signalen van de bronnen worden gestuurd naar een voorversterker of matrix. Dit apparaat trekt alle signalen naar een gelijk niveau en verdeeld ze vanaf daar naar de versterker(s).

3. De 100V versterker


De signalen vanuit de voorversterker worden door de versterker omgevormd tot een 100V signaal en dusdanig versterkt dat de afstand naar de luidsprekers overbrugd kan worden.

4. De 100V luidsprekers


De luidspreker zet het elektrische signaal van de versterker om naar trillingen in de lucht. Zodra onze hersenen deze opvangen worden deze herkend als muziek of een omroepmededeling.


Welke type 100V versterkers zijn er?

1-kanaals 100V eindversterker H3

Een eindversterker bevindt zich op de één na laatste plek in een geluidsinstallatie. Vanuit de eindversterker wordt bekabeld naar de luidsprekers. De luidsprekers worden verbonden door een kabel. En deze kabel wordt op een kanaal van de versterker aangesloten. Er zijn versterkers met één of meerdere kanalen/uitgangen.


Een versterker met 1 kanaal kan 1 ruimte voorzien van een signaal. Tenzij de bekabeling anders wordt aangelegd. Door met een lange lijn te werken die zijdelings wordt afgetakt naar specifieke ruimtes kan er heel economisch worden gewerkt. Op deze aftakking kan een volumeregelaar worden geplaatst. Een grote potmeter waarmee het volume harder of zachter gezet kan worden in die specifieke ruimte.


In zo’n installatie is het mogelijk om omroepmededelingen te integreren. De mededeling drukt de muziek naar de achtergrond en zal prioriteit krijgen op de hele lijn. De mededeling is dan ook overal in het pand te horen. Mocht dit niet wenselijk zijn, dan is het aan te raden een versterker met meerdere kanalen te gebruiken.

Meerkanaals 100V eindversterkers

Het komt vaak voor dat er meerdere kanalen van een 100V versterker wordt gebruikt. Deze kanalen sturen verschillende 100V luidsprekers of verschillende groepen luidsprekers. Als voorbeeld nemen we een restaurant. Er is een kanaal voor de bar, een kanaal voor het restaurant zelf, een kanaal voor de keuken en een kanaal voor het terras.


100V mengversterker

Uiteindelijk kan de installatie ook worden teruggebracht naar 3 componenten. In dit geval worden de voorversterker en de 100V versterker met elkaar geïntegreerd.  Dit wordt een 100V mengversterker genoemd. Met name de laatste jaren is dit type 100V versterker enorm populair geworden.


Fabrikanten hebben hard gewerkt aan gebruiksvriendelijke bedieningen, waarbij alle poespas is weg gelaten. Er kan een audiobron worden geselecteerd. Hiervan kan het volume harder of zachter gezet worden. Daarbij kan een microfoon aan of uit worden gezet. En ook hiervan kan het volume worden ingesteld. Meer is het niet. Heel erg prettig voor eindgebruikers zonder al teveel technische kennis!Nieuwe ontwikkelingen 100V versterkers

De laatste jaren zijn er enkele interessante ontwikkelingen gaande. Nieuwe 100V versterkers worden ontwikkeld. De basis van de techniek erachter is nog altijd hetzelfde. Maar de gebruiksvriendelijkheid en het installatiegemak is sterk verbeterd. Ook worden versterkers energiezuiniger en uitgerust met functies om ze makkelijk binnen alarminstallaties of netwerkomgevingen te integreren.

Het loont dan ook om uzelf goed te laten informeren door professionals die de ontwikkelingen op de voet volgen.


Wat kost een 100V versterker tegenwoordig?

Een eindgebruiker betaalt tussen de € 200,- en € 5.000,- voor een 100V versterker. De prijs is volledig afhankelijk van de hoeveelheid vermogen en het aantal kanalen op de versterker.

Goede versterkers met 1 of 2 kanalen en een vermogen van 240 Watt kosten ongeveer € 600,- exclusief BTW. Ook zijn voor deze prijs mengversterkers verkrijgbaar. Meerkanaals 100V versterkers zijn duurder. 4 kanalen met 240 Watt kost € 1.200,-.

Wilt u over een ‘groene’ energiezuinige 100V versterker beschikken, dan gaat de aanschafwaarde richting € 2.000,- tot € 3.000,-. Het is echter wel zo dat op jaarbasis tot wel 60% aan energiebesparing gerealiseerd kan worden. En op een afschrijvingstijd van 10 jaar kan dit best wel eens een gezonde investering zijn.


Bediening 100V versterkers

Op de eindversterker is geen of geringe bediening mogelijk. Bij de nieuwste modellen is de bediening zelfs vaak op de achterzijde te vinden. Bij installatie stelt de installateur de juiste instellingen in, zodat de gebruiker na installatie zelf niet meer kan ‘prutsen’.

Om deze bediening wel op orde te krijgen wordt de eindversterker vaak vooraf gegaan door een voorversterker of een audiomatrix. Dit zijn oplossingen om de inkomende signalen van microfoons, afspeelapparaten of omroepposten op de juiste wijze te sturen.

In combinatie met een meerkanaals eindversterker kunnen verschillende worden verzonden naar verschillende ruimtes. Terwijl er muziek wordt afgespeeld op kanaal 1 kan er worden omgeroepen over kanaal 2. Op deze wijze kan er een veelzijdige installatie met meer mogelijkheden worden opgebouwd.

Bij het selecteren van de juiste meerkanaals versterker (multi-zone) wordt eerst gekeken hoeveel ruimtes er zijn. Dan wordt geïnventariseerd welke signalen gewenst zijn in de verschillende ruimtes. In de ene ruimte is muziek gewenst en geen omroep. In andere ruimtes is het weer andersom. Middels een inventarisatie kan worden besloten wat wenselijk is en kan de keuze voor de juiste eindversterker worden gemaakt.

Door middel van eenvoudige knoppen, handige displays, wandbedieningspanelen of een tablet vindt de bediening van het systeem plaats. Onlangs hebben wij een uitgebreid artikel geschreven over de verschillende wijze waarop een professionele geluidsinstallatie bediend kan worden.

Welke 100V versterker heeft u nodig?

Dat is de reden waarom u dit artikel leest. Wellicht bent u uit bovenstaande informatie al een stuk wijzer geworden. Zo niet, dan adviseren wij u natuurlijk graag. Neemt u contact met ons op via ons contactformulier of bel direct met 085-2500917

Reactie plaatsen