95% van werkend Nederland vindt werken met muziek leuker. Op kantoor, in de werkplaats en in de bedrijfskantine draagt muziek bij aan een gezellige werksfeer. Radio luisteren is daarbij onverminderd populair en zorgt voor de nodige arbeidsvitaminen.
Toch is er ook veel negativiteit rondom het luisteren van muziek tijdens het werk.
Verbieden
Een zoektocht in Google op termen als ‘radio op het werk’, ‘radio op kantoor’ of ‘radio in het magazijn’ geeft wisselende resultaten. Zo meldt Metro Nieuws in 2014 dat veel chefs zouden balen van muziek op de werkvloer. Maar liefst 20% van hen verbiedt het aanzetten van de radio.
Veiligheid
De website Logistiek Profs benoemt 5 eenvoudige maatregelen voor meer veiligheid in het magazijn. Vanuit het oogpunt van veiligheid adviseren zij om de radio uit te doen. ‘Niet gezellig, maar wel zo veilig’, benadrukken zij in het artikel.
Kosten
Secretaresse Blog gaat dieper in op de kosten die in rekening worden gebracht bij het luisteren van radio op kantoor. Aan de hand van enkele voorbeelden tonen zij aan wat het de werkgever kost wanneer een overeenkomst wordt afgesloten met Buma (Bureau voor Muziekauteursrechten).
Bekeken vanuit de technische kant
Opvallend is dat in geen enkel artikel installatiebedrijven worden betrokken. En dan met name audio- en video-installatiebedrijven die zich hebben gespecialiseerd in geluidsinstallaties voor het luisteren van radio en muziek op de werkvloer.
Juist zij zijn in staat om de negatieve berichtgeving te doorbreken met slimme, doordachte audiosystemen, die overlast tegengaan, irritaties verminderen en de kosten voor Buma reduceren. En dit is geen rocket science. Dit is gebruik maken van bestaande producten en technieken in combinatie met de kennis die deze AV-installatiebedrijven in huis hebben.
Boerenverstand gebruiken
Het zijn ook geen dure systemen of complexe oplossingen. Een kwestie van het boerenverstand gebruiken en op tijd ingrijpen. Bij nieuwbouwprojecten is het moeilijk op voorhand te bepalen hoe een ruimte klinkt zonder muziek, wat voor lawaai machines maken of hoe een raampartij de akoestiek beïnvloedt. Bij bestaande bouw is dit natuurlijk direct duidelijk.
Maar door een AV-installateur op voorhand een uur de gelegenheid te geven mee te kijken in de bouwplannen kan het verschil al worden gemaakt. Het leidingwerk kan worden aangelegd en de bekabeling kan worden meegetrokken met de rest van het kabelplan. Dan ligt de infrastructuur er al. De invulling kan dan later bepaald worden als het nieuwe pand in bedrijf is.
Door de luidspreker de juiste kant op te richten voorkomt u overlast op andere plekken.
Verbeteringen die u zelf kunt toepassen
Zonder lang na te denken kunnen wij u al direct enkele verbeteringen aanreiken om irritatie en overlast te voorkomen;
- Richt de luidsprekers de juiste kant op: door het geluid naar de juiste richting te sturen voorkomt u overlast op andere plekken binnen uw bedrijf. Kijkt u daarbij welke richting de speaker op staat.
- 1 muzieksoort: zorg dat er 1 radiozender aanstaat in een ruimte. Voorkom dus dat er meerdere bouwradio’s of transistorradio’s aan staan. Door te kiezen voor 1 zender ontstaat er rust op de werkvloer.
- Maak afspraken: Overleg met collega’s of medewerkers waar ze zich aan storen en maak concreet afspraken over welke zender opstaat, hoe hard de radio staat en wie er verantwoordelijk is.
- Reduceer kosten Buma: De kosten voor radio luisteren binnen uw bedrijf wordt onder meer bepaald door de hoeveelheid radio’s. Wanneer u deze beperkt tot 1, maar overal laat horen, reduceert u direct deze kosten.
- Internetradio: door te kiezen voor een internetradio kunnen veel meer zenders worden ontvangen. Ook zenders zonder DJ’s en alleen muziek. Dit voorkomt irritatie over ‘dat geouwehoer op de radio’.
Installateurs met kennis van audiosystemen kunnen u nog verder helpen. Wanneer u kiest voor een nieuw, centraal muzieksysteem in uw bedrijfshal of op kantoor kan onderstaande eenvoudig worden geregeld:
- Voorkom lage tonen: we zijn er bijna allemaal gek op. Veel bass in muziek. Maar deze lage tonen dragen heel ver en zorgen voor de meeste overlast. Leg daarom de nadruk op de midden en hoge tonen.
- Centrale bediening: door de bediening van het systeem centraal te organiseren kunnen uw medewerkers zelf geen aanpassingen doen. U blijft zelf ‘in control’ over uw muziekklimaat.
- Plaats meer luidsprekers: het klinkt gek, maar hoe meer luidsprekers u plaatst, des te beter is uw bereik door de ruimte, hoe lager kan het volume worden gezet.
- Volumeregeling per ruimte: de mogelijkheid om het volume per ruimte in te stellen zorgt u ervoor dat het geluidsniveau gehandhaafd blijft. Eventueel kan er een maximum worden ingesteld door de installateur.
- Automatische planning radiozenders: Bent u de discussies welke zender op staat ook zat? Vraag uw installateur dan om volgens een planning de zenders in te stellen. Uw zenders bewegen zo met de dag mee.
U ziet het zelf. Met een beetje boerenverstand en hulp van uw audio-installateur kan veel negativiteit worden opgelost, terwijl de radio blijft zorgen voor de gezonde dosis arbeidsvitaminen. Want werken met muziek is toch veel leuker
Centraal naar de radio luisteren?
Is er binnen uw bedrijf animo om centraal naar de radio te luisteren? Bekijk dan onze informatiepagina over centrale radio installaties in bedrijfshallen of op kantoor.
Samen met onze installatiepartners leveren wij 500 geluidsinstallaties per jaar in het bedrijfsleven. Een greep uit onze referenties vindt u op onze referentie- en projectenpagina.
Linda Baruel
op 30 Aug 2018Ferdi van den Berg
op 31 Aug 2018