Positieve effecten van het afspelen van muziek in retail omgeving
08 mei 2018 
4 min. leestijd

Positieve effecten van het afspelen van muziek in retail omgeving

Er kan geen artikel over de retail worden geschreven en we lezen termen als ‘beleving’ en ‘shopper experience’. Zintuigen moeten geprikkeld worden om klanten langer in de winkel te houden en een fijn gevoel te geven. Muziek in retail speelt hierin ook een nadrukkelijke rol. Het moet ons stimuleren meer te kopen. Want dat is het waar het onderaan de streep om draait. 

Meer omzet.

Muziek is één van die prikkels die ervoor kan zorgen dat we een goed gevoel krijgen in een winkel of in een restaurant. Achtergrondmuziek wordt vaak gekscherend het behang van een winkel genoemd. Toch zien we steeds vaker dat er echt een volwaardige muziekbeleving in een winkel wordt gecreëerd. Middels een warme, gebalanceerde muziekdeken van lage, midden en hoge tonen wordt de klant letterlijk omarmd.

De positieve effecten zijn enorm

Muziek zorgt voor een lekkere sfeer

Iedereen kent het gevoel dat je lekker door een winkel loopt wanneer er een muziekje aan staat. Helemaal als de muziek bij je past. Als je het zelf thuis ook zou afspelen en zelfs harder zou zetten. Je bent relaxed en neuriet sommige nummers zelfs mee. Zelfs wanneer er even gewacht moet worden in de rij, dan zorgt de muziek ervoor dat dit niet vervelend wordt.

Muziek zorgt voor privacy

Ongemakkelijke stiltes worden doorbroken door het afspelen van muziek. Ken je het gevoel dat je in een stille wachtkamer zit bij de dokter? Alle andere patiënten praten niet of met gedempte stem. Muziek neemt deze stilte weg en zorgt ervoor dat gesprekken niet makkelijk kunnen worden afgeluisterd. Wel zo fijn als je een vriendin vertelt dat die maat haar toch iets te klein is!

Muziek bindt een doelgroep

Naarmate we een aantal jaartjes ouder worden komen we minder in specifieke winkels. De mode past niet meer bij je. Er lopen veel te veel jongeren rond. En… De muziek staat te hard. Of je vindt de muziek niet leuk. Je wilt er zo snel mogelijk weer weg. En laat dat nu juist de bedoeling zijn. Muziek ondersteunt de doelgroep en weert alles wat er buiten valt.

En wat nu als ook nog de juiste muziek wordt afgespeeld in een winkel?

Wanneer een winkel zover is dat er überhaupt muziek wordt afgespeeld komt de volgende uitdaging.
Welke muziek wordt afgespeeld?

De vraag is of je als eigenaar of vestigingsmanager zelf gaat rommelen met afspeellijsten of dat je dit door professionals laat verzorgen. In Nederland zijn een aantal leveranciers van in-store muziekprogramma’s. Bekende zijn:

Deze leveranciers kunnen op basis van imago en uitstraling bepalen welke muziek er afgespeeld wordt. Via uitgebreide programmeringen wordt een dag in de winkel muzikaal ingedeeld. Er kunnen zelfs reclameboodschappen worden geïntegreerd.

Natuurlijk is dit een dienstverlening waarvoor betaald moet worden. Er wordt tenslotte veel arbeid verricht om de nieuwste nummers beschikbaar te maken om af te spelen. Ook het samenstellen van de juiste muziek is een flinke klus. Muziek designers worden ingezet om doelstellingen te halen.

Maar het effect is er wel degelijk.

Adformatie post een artikel online hoe de keuze van muziek van invloed is op koopgedrag. Starbucks ging in het verleden nog een stap verder. Ze verkochten klanten CD’s met muziek die in de Starbucks filialen werd afgespeeld. In hetzelfde document van Soundtrack Your Brand wordt aangegeven dat klanten maar liefst 8 minuten langer in een winkel blijven wanneer er achtergrondmuziek wordt afgespeeld ten opzichte van een winkel zonder muziek. Bovendien werd maar liefst 78% meer geld uitgegeven!

Zwarte inbouwspeakers in een winkel van Victorinox

Toch is het niet vanzelfsprekend dat er muziek klinkt in een winkel

Hierboven staan toch redenen voldoende om als winkelier te zorgen voor een stukje muziek in je winkel. Niets is minder waar. In elke winkelstraat zijn winkels te vinden waar het muisstil is.

Religieuze grondslag

Nu kan het natuurlijk zijn dat hier een christelijke achtergrond aan ten grondslag ligt. Binnen deze gemeenschappen wordt het afspelen van muziek niet altijd gewaardeerd. Het resultaat is een stille winkel waar er geen ruimte is voor afleiding. We kunnen echter zeggen dat hier een kentering gaande is. Inmiddels zijn verschillende christelijke winkelketens overgegaan tot het afspelen van muziek.

Niet willen afdragen aan BUMA en SENA

Een andere reden kan zijn dat de ondernemer ervoor kiest om geen rechten af te staan aan BUMA en SENA. Dit zijn de instanties in Nederland die ervoor zorgen dat producten en artiesten financieel gecompenseerd worden voor het feit dat hun muziek voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. De kosten voor het afspelen van muziek vallen echter in het niet bij de voordelen, zoals hierboven beschreven.

De geluidsinstallatie functioneert niet

Het komt voor dat de geluidsinstallatie in de winkel defect is of dat het personeel niet weet hoe deze werkt. Installaties verouderen of worden zelfs gerecycled bij de overname van een winkel. Bovendien wisselt het personeel in de winkel en kan het zijn dat de kennis verloren gaat. Met name oude installaties zijn lang niet zo ‘bedienvriendelijk’.

De geluidsinstallatie klinkt nergens naar

De meningen over geluidskwaliteit zijn enorm uiteenlopend. ‘Hoe goed klinkt de geluidsinstallatie?’ is een enorm subjectieve vraag. Elk mens hoort anders en zal hier dan ook een andere mening over hebben. Het is echter wel duidelijk wanneer een geluidsinstallatie echt waardeloos klinkt. Luidsprekers kunnen opgeblazen zijn of verkeerd aangesloten, waardoor het eindresultaat ronduit waardeloos is. Dit is dan ook een goede reden om de installatie niet aan te zetten of te vervangen.

Hoe wij kunnen helpen?

  • Business Audio Systems levert een geweldig pakket aan alle audiovoorzieningen, die nodig zijn om een verstaanbare geluidsinstallatie te plaatsen. Van budget oplossingen tot totale muziekbeleving. Stabiele, gebruiksvriendelijke producten met de nadruk op uitstekende verstaanbaarheid.
  • Ons netwerk met Business Audio Systems Retail Experts heeft een landelijke dekking. Dat betekent dat wij u één aanspreekpunt bieden, maar overal in Nederland snel ter plaatse zijn.
  • Wereldwijd hebben wij veel ervaring met projecten in de retail. Zo is de afgelopen 3 jaar een project uitgerold in Duitsland, waar 4.000 supermarkten zijn voorzien van een Business Audio Systems geluidsinstallatie.
  • Wij zijn compatible met alle leveranciers van muziek. Al deze systemen en computers zijn direct aan te sluiten op onze apparatuur.
  • Jaarlijks leveren wij met onze installatiepartners 500 projecten op in verschillende branches. Bekijk een greep uit onze referenties.
L.groeneweg  mevrouw
Door

L.groeneweg mevrouw

op 09 Jul 2022

ik word juist knettergek van die muziek in de winkels het jaag mij juist de winkel uit. van mij mag het stil zijn .dan kan ik mij beter concentreren,

Reactie plaatsen