Design speakers voor kantoor
11 oktober 2017 
3 min. leestijd

Design speakers voor kantoor

Voor architecten en bouwkundig tekenaars is een luidspreker vaak een doorn in het oog. In trendy industriële ontwerpen en open kantoortuinen is geen ruimte voor een speaker. In tekeningen voor nieuwbouw of verbouw worden audio voorzieningen dan ook zelden meegenomen.

In aanbestedingen worden audiovoorzieningen vaak met enkele regels (of minder) omschreven.
“Geluidsinstallatie voor het weergeven van achtergrondmuziek.”
Het uiterlijk van de speaker wordt überhaupt nooit omschreven. Althans, wij zijn het nog niet tegen gekomen.

Audio voorzieningen bij nieuwbouw vaak geen prioriteit

In gesprek met de ondernemer zelf of de directeur blijkt dat audio voorzieningen vooralsnog geen prioriteit hebben. Wordt er wel positief gereageerd door de ondernemer dan kost het hen moeite antwoord te geven op de vragen die volgen.

“Audio in zijn bedrijf?
Waarom dan?
Moeten daar kabels voor worden getrokken?
Dat zal de e-installateur toch wel doen?
Speakers voor op kantoor?
Waar die geïnstalleerd moeten worden?
Ze zetten maar een radio neer.”

6 maanden na nieuwbouw ontstaat vraag naar arbeidsvitaminen

Na de verbouwing blijkt de vraag naar een geluidsinstallatie toch vaak aanwezig. De radio zorgt tenslotte toch voor de nodige arbeidsvitaminen op de werkvloer. Er onstaat een wens. Denk dan aan speakers voor kantoor, radio in het magazijn of presentatie ondersteuning in de vergaderruimte.

Het nadeel is dat bekabeling al is aangelegd en de wanden zijn gestuukt. Om de speakers op kantoor te installeren zullen er opnieuw kabels getrokken moeten worden. En hoewel onze installateurs gewend zijn om netjes te werken, ontkomen we vaak niet aan het gebruik van kabelgoten.

Maar dan de speakers.
Waar wordt voor gekozen?
Inbouw?
Installatie tegen de wand?
Zijn er geen design speakers verkrijgbaar?

Keuze van de design speaker

De keuze van de luidspreker hangt van een aantal facetten af, namelijk:

  • Het model hangt af van de toepassing van de installatie. Voor achtergrondmuziek kan een compacte speaker worden gebruikt. Voor het geven van een feest of een borrel zijn grotere luidsprekers gewenst.
  • Formaat van de ruimte. Hoe groot is een ruimte en hoe kunnen we zorgen voor de beste geluidskwaliteit op basis van de toepassing
  • Montage mogelijkheden. Kunnen de luidsprekers worden ingebouwd in bijvoorbeeld het systeemplafond? Mag er tegen de wanden aan gemonteerd worden? Is er ruimte langs een kabelgoot?
  • Welke kleur past het best bij het interieur en in het ontwerp van de ruimte?

Het oog wil ook wat! En ja, er zijn design speakers voor kantoor, kantine of vergaderruimte verkrijgbaar.

Design inbouwspeakers

Met design speakers bedoelen wij eigenlijk onopvallende speakers. Die mooi zijn geïntegreerd in wand of plafond en daardoor moeilijk zichtbaar zijn.


Op vakkundige wijze worden deze design inbouwspeakers geïnstalleerd in het systeemplafond.

Voor de montage van inbouwluidsprekers in het plafond worden vaak ronde speakers gebruikt. Een kleine afwijking valt bij ronde speakers niet op. Bij een vierkante speaker is dit direct duidelijk.

Design opbouwspeakers

Opbouwspeakers kunnen wat harder en worden aan de wand of aan een kabelgoot gemonteerd. Aan het plafond is natuurlijk ook een optie.


Speakers die in deze winkel subtiel zijn geïnstalleerd aan het plafond.

Het draait ook om de wijze van installeren. Zijn de kabels netjes weggewerkt? Lijkt het alsof de speakers zweven? Of kan er gebruik worden gemaakt van industriële goten?


Mooie integratie van witte design speakers in het strak gestuukte plafond.


Deze witte design speakers zijn geweldig geïntegreerd aan de bestaande kabelgoten.

Design wandspeakers

Tot slot is er een mogelijkheid om speaker in de wand te integreren. In dit geval moet er zeer secuur worden gewerkt en is het gebruik van vierkante of rechthoekige luidsprekers heel gebruikelijk. Omdat de speakers op ooghoogte worden geplaatst en omringd wordt met vierkante of rechthoekige vormen valt een scheve montage direct op.


Witte, rechthoekige inbouwspeakers die zijn geïntegreerd in het huiselijke interieur.

De grote vraag is wat de eindgebruiker nu eigenlijk een ‘design speaker’ vindt? Draait dit alleen om het uiterlijk van de speaker? Of ook om de subtiele wijze van installatie? En dat deze goed geïntegreerd wordt binnen het interieur?

Daagt u ons uit?

Reactie plaatsen