Lawaai op het werk, maar toch naar radio of muziek luisteren
07 september 2017 
2 min. leestijd

Lawaai op het werk, maar toch naar radio of muziek luisteren

Onze installateurs krijgen vaak de vraag om te zorgen voor een stukje muziekbeleving op de werkvloer. Want werken met radio op de achtergrond is tenslotte veel leuker, nietwaar?

Zeker weten, behalve als het te hard staat. En hier stuiten we op een belangrijk onderwerp. Wat is ‘te hard’? We zijn de regelgeving ingedoken om te kijken wat we tegenkomen.

Lawaai op het werk

De meest logische bron om te raadplegen is het Arbo Portaal. In hun documentatie over ‘lawaai op het werk’ zijn zij zeer duidelijk. Teveel geluid kan het gehoor beschadigen. Geluid afkomstig van:

  • Machines
  • Bewerkingsprocessen
  • Vervoer
  • Etc.

Richtlijnen

De eenheid waarin de sterkte van het geluid meestal wordt weergegeven is dB(A).

Vanaf 80 dB(A) aan lawaai moeten werkgevers hun personeel gehoorbescherming geven.
Bij blootstelling boven de 85 dB(A) moet een Plan van Aanpak worden gemaakt.
De grenswaarde is 87 dB(A). Komt het geluidsniveau hierboven, dan moet dit direct naar beneden worden gebracht.

Hoe klinkt 80 dB(A) aan lawaai binnen uw bedrijf dan?
Ga eens op 1 meter afstand van iemand staan. Laat hem iets tegen u zeggen en luister dan of u die persoon door het lawaai heen nog kunt verstaan. Lukt dit niet, dan ligt het geluidsniveau van het lawaai op de achtergrond waarschijnlijk boven die 80 dB(A)

Hoe zit het dan met muziek op het werk?

Over muziek wordt niet gesproken door Arbo Portaal. Maar in de praktijk komen wij elke dag bedrijven tegen die ons vragen om een stuk muziekbeleving op de werkvloer of een radio-installatie.

Naar muziek moet worden geluisterd. Wat heeft muziek of radio anders voor zin? Maar wat nu als het geluidsniveau in een bedrijfshal zodanig is dat de muziek niet meer hoorbaar is. Of sterker nog… Wat als de muziek door de medewerkers nog harder wordt gezet om het te kunnen luisteren?

In dit geval moet er een werkbaar en veilig muziekklimaat worden gecreëerd. Maar hoe dan?

1. Geluidsmeting

Door het doen van een akoestische meting kan gemeten worden wat het geluidsniveau is op de werkvloer. Deze meting vindt plaats op diverse moment tijdens verschillende processen. Maar ook op verschillende locaties in uw bedrijf.

2. Calculatie

Op basis van de uitslagen van de metingen kan een geluidssituatie worden nagebootst. Er is duidelijk wat het geluidsniveau is binnen het bedrijf. Op basis hiervan kan gekeken worden waar er luidsprekers geplaatst kunnen worden en op welk volume deze kunnen spelen. Uiteraard rekening houdend met de regelgeving rondom het geluidsniveau.

In dit stadium wordt bepaald voor welke luidsprekers wordt gekozen en op welke ‘tactische’ plekken deze geïnstalleerd worden. Een mooi voorbeeld hiervan is het project van RDJ AV, die voor achtergrondmuziek in de bedrijfshal van EWN Eierencentrale heeft gezorgd.

3. Muziekvolume niet boven de 80 dB(A)

Door het muziekvolume onder de gestelde normering te houden kan gezorgd worden voor een prettige en veilige werkomgeving voor iedereen. Dit betekent echter dat de muziek op sommige plekken in het bedrijf wellicht niet goed hoorbaar is door het geluid van machines of bewerkingsprocessen.

Naast verzekeringstechnische redenen is dit ook een reden om NIET te kiezen voor een bouwradioin bedrijfslocatie. U hebt namelijk geen controle over het volume en bovendien zorgen meerdere bouwradio’s tegelijk voor een kakofonie aan herrie.

Misschien niet zo leuk voor uw werknemers, maar wel volledig volgens de bepaalde regelgeving.

4. Installatie en inregelen

Tijdens de installatie worden de gekozen luidsprekers geplaatst op de strategische locaties in het bedrijf. Na de installatie volgt opnieuw een meting en wordt de geluidsinstallatie ingeregeld.

Inregelen betekent dat het geluidsniveau wordt vastgesteld en dat er achter in de installatie bepaalde instellingen worden gedaan om het systeem te optimaliseren. En eventueel waar nodig te begrenzen. Zo kan het een optie zijn om het geluidsvolume te begrenzen.

Lawaai, maar toch muziek

Waar gewerkt wordt, wordt lawaai gemaakt. Als werkgever bent u verplicht om dit binnen de gestelde geluidsnormen te houden. Wilt u toch centraal naar de radio luisteren in uw werkplaats, magazijn, fabriek of op kantoor, dan kan uw installateur ervoor zorgen dat deze wordt afgesteld op het lawaai in uw bedrijf. Deze speelt binnen diezelfde geluidsnormen en is samengesteld op basis van de geluidsniveaus in uw bedrijfshal of fabriek.

Dat betekent dat de muziek op sommige plekken beter te horen is, dan op andere. Maar er is centrale muziek aanwezig, conform alle normen.

En werken met muziek op de werkvloer is tenslotte toch veel leuker?

Reactie plaatsen