Geluidsinstallatie Palingmuseum Dries van den Berg
20 mei 2021 
2 min. leestijd

Geluidsinstallatie Palingmuseum Dries van den Berg

Projectomschrijving

In november 2018 werd het eerste palingmuseum van Nederland geopend. Dries van den Berg is een begrip in Harderwijk en combineert een palingrokerij, visrestaurant, viswinkel en museum onder één dak. Installatiepartner Luimes AV mocht alle audiovisuele installaties voor haar rekening nemen. Binnen deze installaties speelt audio een belangrijke rol. Achtergrondmuziek, het weergeven van presentaties en muziekbeleving worden allemaal gecombineerd binnen één uitgebreide geluidsinstallatie.

Geluid draagt bij aan beleving

Dries van den Berg heeft zijn droom waargemaakt. Terwijl de paling op ambachtelijke wijze boven een knisperend houtvuur wordt gerookt worden gasten in het palingmuseum geïnformeerd over de geschiedenis van de paling. In het visrestaurant kan heerlijk worden gegeten en in de winkel worden meer dan 100 vissoorten verkocht. In elke ruimte speelt het geluid een belangrijke rol. Het draagt bij aan de sfeer in de winkel en het restaurant, terwijl in het museum presentaties verstaanbaar worden ondersteund door de geluidsinstallatie.

45 luidsprekers geïnstalleerd

In de hele installatie zijn maar liefst 45 luidsprekers gebruikt van 3 verschillende types. In het restaurant en in de winkel zijn de stijlvolle KUBO luidsprekers te vinden. Onopvallend vallen ze weg in het interieur, terwijl ze zorg dragen voor een aangename weergave van achtergrondmuziek. In het museum zijn veelal inbouwluidsprekers geplaatst. Het geluid wordt hierdoor vanaf boven de gasten weergegeven en dit zorgt voor een hele verstaanbare en prettige notie van het geluid. Op het terras zijn weerbestendige MASK6CT luidsprekers geplaatst.

Makkelijk een microfoon aansluiten

Op 3 plaatsen in het museum is een aansluitpunt gemaakt voor een microfoon. Het personeel of Dries zelf kan een microfoon met kabel aansluiten en hun gasten direct in die specifieke ruimte toespreken. De geluidsinstallatie past zichzelf hierbij automatisch aan. Het is nu en dan behoorlijk druk in het museum en dan is het erg fijn dat men zichzelf niet hoeft te overschreeuwen. Een microfoon zorgt ervoor dat de boodschap aan de gasten duidelijk wordt weergegeven.

Integratie met audiovisuele apparatuur

Luimes AV heeft op diverse plaatsen in het pand van Dries van den Berg projectoren, touchscreen beeldschermen en presentatieschermen in waterdichte behuizingen geplaatst. Naast deze presentatiemiddelen zijn hele simpele bedieningsunits te vinden. Hiermee kan de bron van de presentatie worden aangepast, maar ook het geluidsvolume. Dit is mogelijk, omdat de basis van de geluidsinstallatie volledig mee is geprogrammeerd met de audiovisuele middelen. Een perfect staaltje programmeerkunst van de vaklui van Luimes AV.

Achtergrondmuziek middels internetradio

In het restaurant en in de viswinkel zijn andere soorten muziek te horen. Dries van den Berg vond dat beide ruimtes een eigen sfeer verdienden. Luimes AV heeft dan ook besloten om hier 2 internetradio’s te plaatsen. Beide kunnen op een andere zender worden ingesteld, zodat in beide ruimtes andere muziek te horen is. Een internetradio heeft als voordeel dat deze niet stoort en dat er naar heel veel verschillende zenders geluisterd kan worden.

Geluidsinstallatie in uw museum?

Geïnspireerd geraakt? En wilt u weten wat geluid in uw museum of horecalocatie kan toevoegen? Neem dan een kijkje op onze speciale informatiepagina’s over geluidsinstallaties, muziekinstallaties, achtergrondmuziek of horecagelegenheden. U kunt ook direct een gratis offerte aanvraag doen. Binnen 1 werkdag ontvangt u van ons advies op maat.

Wij helpen u gratis en vrijblijvend
bij het uitdenken van de ideale geluidsinstallatie
voor uw bedrijfsruimte of sportaccommodatie.

Of bel ons direct op 085-2500917.

Reactie plaatsen