Achtergrondmuziek Testcentrum De Fietser
20 mei 2021 
2 min. leestijd

Achtergrondmuziek Testcentrum De Fietser

Projectomschrijving

In De Fietser in Ede maken fietsliefhebbers kennis met de nieuwste modellen van de grootste Nederlandse fietsmerken, zoals Sparta, Batavus en Koga. Op de testbaan kunnen bezoekers proef fietsen op elk model. Stadsfiets of e-bike. De Fietser is gevestigd in de oude ENKA fabriek in Ede. Deze werd in 1922 gebouwd en sloot 80 jaar later. De oude fabriekshal werd volledig gerenoveerd en biedt nu ruimte aan het Fiets Experience Centrum van Nederland. Installateur RDJ AV werd om het Testcentrum te voorzien van achtergrondmuziek met de mogelijkheid tot het doen van omroepmededelingen.

Een warme deken van achtergrondmuziek

Tot aan de zomer van 2017 ontbrak het bij De Fietser nog aan achtergrondmuziek. Een recente studie ‘De kosten van de stilte’ van onderzoeksinstituut LSA Studies wees uit dat 8 op de 10 klanten de voorkeur geeft aan een winkel waar achtergrondmuziek speelt in plaats van een stille winkel. Tot die conclusie was De Fietser ook al gekomen. RDJ AV uit Ede is gespecialiseerd in het aanleggen van geluidsinstallaties. Zij werden gevraagd te adviseren over een eenvoudig te bedienen installatie met achtergrondmuziek, die de stilte uit het Fiets Experience Centrum wegneemt.

Na een uitgebreide rondleiding door de gerenoveerde fabriekshal kon eigenaar Ronald de Jeu aan de slag met een passend ontwerp. Bij het ontwerp is ervoor gekozen om maar liefst 50 compacte luidsprekers te plaatsen aan het frame van het dak. Dit frame bevindt zich op een meter of 5 hoogte. Door de luidsprekers onderaan het frame te monteren ontstaat een ruime afstraling naar beneden. Met in totaal 50 luidsprekers wordt de oppervlakte volledig voorzien van achtergrondmuziek.

De truc hierbij is om de vermogens van de luidsprekers zeer laag te houden. Dit resulteert in een laag volume. Maar door heel veel luidsprekers te plaatsen loopt dit zeer mooi in elkaar over. Het zorgt voor een deken van achtergrondmuziek door de hele hal.

Storingsvrije internetradio

De achtergrondmuziek is afkomstig uit een storingsvrije internetradio tuner. Het voordeel van een internetradio is dat er zeer veel zenders geselecteerd kunnen worden. Bovendien is de ontvangst bij voldoende bandbreedte internet altijd stabiel. Enkele zenders zijn voorgeprogrammeerd en deze kunnen op de radio zelf worden geïnstalleerd. Optioneel kan bediend worden met een app op de smartphone.

Eenvoudige bediening op de wand

Het systeem kan worden bediend op de installatie zelf, die zich in de serverruimte bevindt. Hier is ook de AV-installatie te vinden voor verschillende vergaderruimtes. Het is de kwaliteit van RDJ AV om de bediening voor iedereen eenvoudig te houden. Daarom is in het Fiets Experience Center een wandbedieningspaneel gemaakt, waarop eenvoudig het volume harder of zachter gezet kan worden. Meer is er eigenlijk niet nodig.

Omroepmededelingen prioriteit op achtergrondmuziek

Buiten het weergeven van achtergrondmuziek kan de installatie ook worden gebruikt voor het mededelen van informatie. Via een omroepmicrofoon kunnen klanten worden geïnformeerd over openings- of sluitingstijden. Maar ook over de start van evenementen en demonstraties. Optioneel kunnen vaste berichten worden geprogrammeerd met reclameboodschappen. Deze kunnen op gezette tijden worden afgespeeld. De muziek wordt bij het spelen van mededelingen automatisch naar de achtergrond gedrukt.

 

Reactie plaatsen