Artikelen
Artikelen
10/30/2023
7 min
0

27 tips om de geluidsinstallatie in je restaurant te verbeteren

10/30/2023
7 min
0

Wanneer jij een geluidsinstallatie in je restaurant hebt, dan is de kans groot dat deze niet goed werkt. Of jij weet niet goed hoe je hem moet gebruiken. 

Veel geluidsinstallaties in de horeca worden meegenomen wanneer de zaak van de ene naar de andere eigenaar gaat. In de tussentijd worden er kleine verbeteringen en aanpassingen aan gedaan, maar het resultaat wordt er niet veel beter op. 

De afgelopen 10 jaar hebben wij duizenden aanvragen uit de horeca binnen gekregen. Met name van restaurants, die hun geluidsinstallatie beter willen gebruiken. Toch is er niet altijd het geld om de investering te doen.

Met dit artikel hopen wij je elk geval te helpen om je gasten te verblijden met beter geluid. Dat is niet alleen voor hen fijn, maar ook voor jou.

Let's go.


Speakers

We beginnen met een aantal tips over speakers.

1. Meer speakers zorgen voor een egaal geluid in je zaak
Door meer speakers in je restaurant te plaatsen ontstaat een betere spreiding van het geluid en kan het volume per speaker omlaag. 

2. Installeer geen speakers met ingebouwde versterkers
Speakers met ingebouwde versterker worden ook wel actieve speakers genoemd. Omdat de elektronica in de speaker zit zijn deze extra gevoelig voor storingen. Je kunt ze bovendien niet buiten ophangen omdat deze elektronica niet tegen vocht kan.

3. Vermijd draadloze speakers en voorkom drop-outs
Het is ongemakkelijk wanneer de muziek wegvalt terwijl je gasten met elkaar aan het praten zijn. Draadloze speakers hebben last van drop-outs doordat zij constant verbinding moeten maken met het draadloze netwerk. 

4. Leg WiFi routers niet te dichtbij je draadloze speakers
Mocht je wel draadloze speakers in je zaak hebben en je hebt last van uitval, dan adviseren we je om de WiFi routers niet te dicht bij de speakers te leggen. Door ze minimaal op een meter afstand te leggen kan het signaal stabieler worden.

5. Zorg dat je de nieuwste Sonos App installeert en gebruikt
Gebruik je Sonos? Installeer dan de nieuwste app op je telefoon of tablet en configureer de installatie opnieuw. Mochten je Sonos speakers al wat ouder zijn, dan kan het zijn dat ze niet meer werken met de nieuwe app.

6. Kies voor speakers met een kabel
De oplossing is soms zo simpel. Een bekabelde speaker stoort niet op WiFi. En je hoeft er ook geen stroompunten voor vrij te maken. Bekabelde speakers worden gevoed door een speakerkabel. Over diezelfde speakerkabel wordt het audiosignaal gestuurd vanaf de versterker. Super stabiel!

7. Richt geen speakers op een tafel
Je wilt de muziek mooi verdeeld hebben in het restaurant of op het terras. Zorg daarom voor veel speakers die mooi verspreid worden over de ruimte, maar dat ze niet vol op een tafeltje gericht zijn.

8. Watt? Het aantal Watts zegt niks over de geluidskwaliteit
We horen het elke dag: “Mijn speaker heeft wel 300 Watt. Dat moet toch wel goed zijn?” Het aantal Watts (het vermogen) zegt niks over de kwaliteit van de speaker of hoe hard een speaker gaat. Elke Chinese fabrikant kan dit op zijn speaker zetten. Staar je hier niet blind op. Er zijn plekken waar een speakertje van 3 Watt je van het toilet afblaast.

9. Lage tonen hinderen gesprekken
Zet je subwoofer niet te hard. Lage tonen van muziek zitten in hetzelfde frequentiespectrum als stemgeluid. Met andere woorden, wanneer je een gesprek wilt voeren en er staat een subwoofer tussendoor te blazen, dan kun je er niks van verstaan. Beperk dus het geluid uit je sub, mocht je die hebben.


Apparatuur

Ook op de apparatuur kun je veel verbeteren.

10. Sluit je geluidsapparatuur niet aan op dezelfde groep als je koeling
Wanneer je de geluidsinstallatie op dezelfde groep hebt aangesloten als de koeling kun je storing krijgen in je geluid, zodra de koelmotor aanslaat. Dit komt vaak door te goedkope audio versterkers.

11. Zet een maximale limiet op je volume
Natuurlijk heb je af en toe een feestje in de zaak. Misschien zelfs door je personeel na sluitingstijd. Door een maximale limiet in te stellen op de versterker kun je ervoor zorgen dat er geen geluidsoverlast veroorzaakt wordt.

12. Een goede microfoon is geld waard
Wordt je restaurant wel eens afgehuurd? Dan is een goede microfoon geld waard. Want hoe fijn is het dat je gasten even een presentatie kunnen geven of een klein woordje kunnen spreken? Dat is ook gastvrijheid.

13. Koppel de geluidsinstallatie aan je schermen of beamers
Stel nu dat je live een wedstrijd wilt kijken in de zaak of dat je gasten een presentatie willen geven. Dan is het wel lekker dat je niet loopt te klooien met het geluid. Met de apparatuur van tegenwoordig is het heel makkelijk om de audio uit de televisie of beamer te selecteren.

14. Versterker met DSP
Heb je nu al speakers hangen, maar heb je nog oude apparatuur? Investeer dan in een versterker met DSP. Met een DSP kun je beter geluid krijgen uit je bestaande speakers. Grote kans dat je nu de speakers niet hoeft te vernieuwen.

15. Check of je microfoon in de goede frequentieband zit
Er zijn de laatste jaren heel veel wijzigen geweest in de frequentiebanden waarin draadloze microfoons werken. De kans is vrij groot dat jij een oude draadloze microfoon hebt. Onderstaande frequentiebanden zijn inmiddels vervallen. Bekijk de vrije frequentiebanden in jouw plaats op microfoonbanden.nl. Vergelijk de beschikbare banden met de frequentieband die achterop de ontvanger van je draadloze microfoon staat.

Muziek afspelen in je restaurant

Bediening

In je bediening is veel winst te behalen!

16. Deel je restaurant op in audio zones
Geen enkele ruimte is akoestisch gezien hetzelfde. Daarom is het heel prettig wanneer je het restaurant, het terras, de bar, de lounge, de ontvangst, de entree en de toiletten opdeelt in audio zones, zodat je deze apart van elkaar in volume kunt bedienen.

17. Maak de bediening simpel voor al je personeel
Gooi die mixer met al die knoppen eruit alsjeblieft. Zeker wanneer je het niet gebruikt! Er is alleen maar kans dat iemand eraan gaat zitten klooien. Terwijl alle instellingen tegenwoordig ook terug gebracht kunnen worden in een paar knoppen of zelfs een app.

18. Koppel ruimtes voor de verhuur
Je zaak een keer verhuren voor een feest of partij? Dan is het wel lekker dat je de verschillende ruimtes kunt koppelen of juist los kunt trekken van elkaar. Dat betekent dat de muziek in de ene ruimte anders is dan in de andere ruimte. Of dat de microfoon wel in het restaurant te horen is en niet in het café.

19. Bedien het volume in de ruimte zelf
Soms wil je het volume van de muziek even bijstellen. Dat doe je natuurlijk in de ruimte zelf. Niet dat je heen en weer moet lopen om te luisteren en weer terug om bij te stellen. Door bedienpanelen in de ruimtes te plaatsen ben je altijd in control.

20. Zet je muziek niet te hard
Je gasten moeten daardoor harder praten en dit vermoeid ze. Zonde wanneer ze hierdoor eerder vertrekken.

muzieksysteem in restaurant

Muziek

Hoe zet je muziek goed in? 

21. Speel je muziek van je computer? Zorg voor een goede geluidskaart.
Wanneer je slechte producten in je gerechten verwerkt, dan wordt het gerecht nooit top. Datzelfde geldt voor geluid. Wanneer je slechte audiokwaliteit in je geluidsinstallatie laat komen, dan gaat het nooit lekker klinken.

22. Denk goed na over de muziek die je afspeelt
Jij kunt de muziek wel leuk vinden, maar de vraag is of je gasten dit ook vinden. Stem je muziek af op je gasten. Of doe eens een steekproef. Wanneer het ze niet is opgevallen, dan weet je dat je het goed voor elkaar hebt.

23. Kies anders voor een betaald muzieksysteem
Officieel mag je geen Spotify afspelen in je zaak. Spotify is voor thuis bedoeld. Toch doen veel restaurants het. Het nadeel is dat je zelf playlists moet samenstellen of gaat selecteren. Terwijl er veel goede bedrijven zijn die dit voor jou kunnen doen. Mijn tips zijn Soundtrack, DDJ Media, Xenox, Tunify of BCM Music.

24. Laat je muziek met de dag meelopen
Mocht je in de ochtend al ontbijt serveren, dan is het verstandig om dan hele andere muziek af te spelen, dan tijdens de lunch of het diner. In Spotify kent iedereen de befaamde ‘Coffee’ playlists wel. Maar soms wil je toch iets wat meer past bij het moment van de dag. Leveranciers van muzieksystemen kunnen je hierin goed adviseren en zelfs helpen met samenstellen.

Algemeen

Nog 3 nabranders die ook belangrijk zijn. 

25. Huur een verhuurbedrijf in tijdens evenementen
Tijdens een evenement wil je alle aandacht voor je gasten hebben. Ga dan alsjeblieft niet klooien met je geluidsinstallatie, maar huur een licht- en geluid bedrijf in die dit voor je uit handen neemt. Ze kunnen je zelfs een mannetje leveren die het geluid regelt.

26. Zorg dat je een audio installateur in je telefoon hebt staan
Audio installateurs zijn trots op hun werk. Wanneer ze iets bij je hebben gemaakt zijn ze er trots op. Mocht er dus iets niet werken, dan willen ze je hier zo snel mogelijk mee helpen. Zorg dus dat je zijn nummer in je telefoon hebt staan en stuur een Whatsapp berichtje, wanneer je een vraag hebt. 

27. Realiseer je de consequenties van een webshop
Natuurlijk zijn er online hele mooie, goedkope producten te krijgen. Maar dan krijg je ze toegestuurd. En dan? Hang jij ze op? Mocht je een handige jongen in je kennissen- of familiekring hebben, dan gaat het allemaal wel. Maar anders wordt het lastig om zelf te doen.


Altijd een audio installateur bij jou in de buurt

Met Business Audio Systems beschikken wij over een landelijk netwerk van gekwalificeerde installatiebedrijven die jou goed kunnen helpen met het geluid in jouw restaurant. We zitten door heel Nederland en kunnen daardoor snel ter plaatse zijn bij je. Hopelijk hebben bovenstaande tips al effect, maar anders kun je altijd contact opnemen met ons. Wil je meer lezen over wat wij doen? Check dan onze informatiepagina over geluidsinstallaties voor de horeca


Reacties
Categorieën