Een audiosysteem voor je restaurant. Waar begin je?
30 juni 2021 
7 min. leestijd

Een audiosysteem voor je restaurant. Waar begin je?

Je recept om een succesvol restaurant te runnen bestaat uit een aantal ingrediënten. Eten en drinken staat natuurlijk bovenaan deze lijst, net als het vinden van het gastvrij, bekwaam personeel en natuurlijk een uitstekende locatie.

Maar om er een echte fijne plek van te maken voor je gasten heb je meer nodig dan een geweldige menukaart en behulpzame medewerkers.

Een goed audiosysteem in je restaurant is om meerdere redenen belangrijk. Misschien vind je dit niet zo spannend als de bereiding van een fantastische zeebaars of het mixen van de perfecte gin tonic. Maar toch wil ik 3 onderwerpen met je bespreken die ervoor kunnen zorgen dat het audiosysteem echt een positief effect heeft in jouw eetgelegenheid.

3 aandachtspunten voor een effectief audiosysteem in je restaurant

Er zijn 3 zaken waar je echt aandacht aan moet besteden wanneer je audiosysteem zoekt voor je restaurant.

 1. Content - de muziek in je restaurant
 2. Dekking van het geluid door je restaurant
 3. Bediening van je audiosysteem

Wanneer je deze 3 allemaal goed voor elkaar hebt, dan gaat je audiosysteem bijdragen aan de totaalbeleving die jouw gast ervaart bij een bezoek aan jouw restaurant. Bovendien heeft dit een positief effect op je merk en zorgt het voor een plezierige werkomgeving voor je medewerkers.

Laten we ze alle 3 in detail doornemen.

1. Content - de muziek in je restaurant

Wanneer je begint na te denken over een geluidsinstallatie in je restaurant, dan is de 'muziek' eigenlijk het eerste wat in je op komt. Welke muziek ga je afspelen?

Wat je vaak niet realiseert is dat hier een grote kans ligt om je gasten een fantastische ervaring te geven in jouw restaurant.

muzieksysteem in restaurantMeer omzet door de juiste muziek

Meer omzet door de juiste muziek

Het onderzoek 'Effects of Brand-Fit Music on Consumer Behaviour" wijst uit dat muziek dat past bij jouw merk zorgt voor 9,1% meer omzet dan muziek die niet passend is.

Omdat muziek de emoties van je gasten beïnvloedt. Zelfs wanneer ze helemaal niet in de gaten hebben er überhaupt muziek wordt afgespeeld.

Muziek heeft een psychologisch effect op de consumptie van je gasten. Zo zorgt muziek met een laag tempo ervoor dat je gasten langer blijven zitten en meer drankjes consumeren, terwijl luide muziek ervoor zorgt dat er meer alcohol en frisdrank wordt gedronken.

Risico op afbreuk

Er kleven dus ook risico's aan muziek. Als maître van een fine-dining restaurant wil je gasten een andere ervaring bieden dan de eigenaar van een fast-food restaurant voor ogen heeft. Beide hebben een eigen muziekstijl en die moet je niet gaan verwisselen.

Dan snapt je gast er niks meer van en zal hij zelfs eerder weggaan. Ondanks de kwaliteit van het eten en de gastvrijheid van je personeel.

Laat de muziek ook niet over aan je personeel. De kans dat ze de muziek gaan afspelen die zij leuk vinden is te groot. En ik kan je nu al zeggen dat je gasten dit niet leuk vinden.

Muziekdiensten

Wanneer je muziek uit gaat zoeken zijn er talloze muziekstreaming leveranciers te vinden.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kun je niet zomaar even je telefoon aan je audiosysteem hangen en denken dat het dan wel goed komt met de muziek.

Zoals ik hierboven al aangaf is muziek een keuze. Een keuze om je merk te versterken en je gastbeleving te verbeteren.

Muziek afspelen in je restaurantMuziek streamen via je muziekdienst

Het betalen van rechten voor de muziek

Je moet nu eenmaal betalen voor het afspelen van goede muziek. Doe je dit niet, dan ben je illegaal bezig. In Nederland betaal je aan de instanties BUMA/STEMRA en SENA.

Je betaalt enerzijds de muzikant die de muziek gemaakt heeft en de producer, die de muziek bedacht heeft.

Toch is heel populair om muziek af te spelen van Spotify of Apple Music. Alleen al in Amerika schatten ze in dat het de muziekindustrie jaarlijks bijna 3 biljoen dollar kost, omdat kleinere bedrijven geen afdracht doen.

Muziek labels proberen terug te slaan door zaken aan te spannen tegen restaurants, nachtclubs en ook winkels. Zo was er een restaurant dat $ 30.000,- moest betalen omdat een live band cover muziek speelde. En zijn er voorbeelden waar meer dan 160 vestigingen van een franchise concept een boete moesten betalen in verband met het schenden van de copyright wetgeving.

De keuze is aan jou.

In Nederland zijn een aantal uitstekende muziekleveranciers, waaronder:

 • Tunify
 • DDJ Media
 • Xenox
 • BCM Music
 • Soundtrack (internationaal georiënteerd)

Al deze leveranciers hebben hun eigen stijl en bieden je miljoenen nummers met licentie. De keuze is reuze.

2. Dekking van het geluid in je ruimtes

Wanneer je eenmaal hebt bedacht welke muziek er het beste past bij de positionering van je restaurant dan is het zaak om te gaan kijken naar het audiosysteem.

Dat betekent ook dat je moet weten waar de apparatuur geplaatst wordt, zodat je kunt profiteren van de eerdergenoemde voordelen die muziek te bieden heeft.

Want de kwaliteit van je audiosysteem bepaalt de kwaliteit van de muziek.

Kies voor voldoende speakers of kwaliteit speakers

Een mooie dekking van de muziek door je hele zaak zorgt voor rust en overzicht. Dit is echt een groot goed!

Mooie spreiding van geluid in restaurantMooie spreiding van het geluid door een gelijkmatige verdeling van de speakers

Je speakers zorgen voor de muziekweergave.

Wat je misschien niet weet is dat elke speaker zijn eigen karakter heeft. En wat bedoel ik hiermee?

 • Elke speaker klinkt anders
 • Elke speaker heeft een andere afstraling
 • Elke speaker kan anders gemonteerd worden

Deze karaktereigenschappen zorgen ervoor dat je 2 kanten op kunt met het installeren van de speakers.

1. Voldoende speakers op zacht volume

Plaats voldoende speakers in je restaurant en zet het geluid van elke speaker zacht. De kwaliteit van de speaker is in dit geval minder belangrijk omdat het volume toch zacht staat.

2. Kwaliteit speakers op hoger volume

Wat je ook kunt doen is kiezen voor hoge kwaliteit speakers. Je betaalt hier meer voor, maar je hebt er minder nodig omdat ze in staat zijn een veel groter deel van je restaurant te bereiken.

Audio zones

Zo kun je overwegen of je het restaurant misschien wilt opdelen in verschillende delen. Dit worden audio zones genoemd. Zo zou de bar een eigen zone kunnen zijn. Of het gedeelte waar wordt gedineerd. Denk ook aan de toiletten.

Afhankelijk van de ervaring die je gasten wilt geven is er apparatuur verkrijgbaar. Zo kun je het geluid harder of zachter zetten in een zone. Of zelfs andere muziek afspelen.

Geen hifi apparatuur

Wanneer je jouw restaurant eenmaal hebt opgedeeld in audio zones, dan heb je apparatuur nodig om jouw ideeën uit te voeren. Dit gaat je niet lukken met de hifi apparatuur die je thuis ook gebruikt.

Je apparatuur van thuis is er niet voor gemaakt om dagen achter elkaar en weken achtereen, te werken. Voor jouw restaurant is speciale commerciële apparatuur nodig dat overbelastingen en storingen voorkomt.

Een bekend probleem zijn de drop-outs bij draadloze audio oplossingen doordat ze niet bestand zijn tegen bepaalde frequenties. Het is echt heel ongemakkelijk wanneer je gasten zitten te praten en de muziek ineens wegvalt.

Laat professionele apparatuur installeren door een getrainde audio specialist op basis van de bedachte zones. Deze apparatuur gaat zonder problemen 15 jaar mee en dus ga je veel plezier hebben van deze keus.

3. Bediening van je audiosysteem

Er zijn 2 belangrijke vragen waar je over moet nadenken.

Vanuit welke plek in je restaurant wil je het audiosysteem bedienen? En wie gaat dit doen?

geluidsinstallatie restaurant bedienenHet geluid kan ook via een bedienpaneel bediend worden.

Achter slot en grendel

Je kunt overwegen om de apparatuur af te sluiten. In dit geval voorkom je dat personeel of gasten aan de instellingen komen. Instellingen waar je vooraf goed over hebt nagedacht.

Zo heb jij bijvoorbeeld nagedacht over hoe hard de muziek mag staan en er is niks irritanter dan wanneer dit ineens is aangepast.

Verantwoordelijkheid geven

Je kunt iemand verantwoordelijk maken binnen je team. Mijn suggestie is om iemand aan te stellen die je vertrouwt en die er vaak is.

Wanneer ongekwalificeerd personeel aan je geluid gaat zitten, dan is mijn ervaring dat het een zooitje wordt. Ook wanneer er storingen zijn, dan maken zij het vaak alleen maar erger door instellingen aan te passen waar ze niks van weten.

Muziek timen

Met een goede muziekdienst kun je de muziek timen. Stel bijvoorbeeld in dat de muziek 's ochtends om 09.30 begint met spelen en 's avonds om 23.30 uur weer stopt. Op deze manier hoeft niemand er verder aan te zitten.

Playlists selecteren

Door van te voren een selectie te maken aan muziek (door jezelf of door je muziekdienst) hoef je gedurende de dag niet na te denken over welke muziek je wilt afspelen.

Dit zorgt er meteen voor dat je personeel niet bij de installatie hoeft te komen.

En er dus minder risico is op verkeerde instellingen.

Het design van het perfecte audiosysteem voor je restaurant

Zoals je kunt zien begint het ontwerp van een audiosysteem met de vraag welke totaalbeleving jij je gasten wilt geven.

Ontwerp van geluidsinstallatie voor restaurantOntwerpen van een audiosysteem voor je restaurant

Daarna is het zaak om goed te kijken naar je ruimtes en om eventueel audio zones te maken. Je ruimtes en de audio zones bepalen samen welke speakers gebruikt gaan worden.

Na de installatie van audio apparatuur die speciaal is gemaakt voor restaurants kan je audiosysteem zonder problemen 15 jaar lang mee. En gaat de muziek echt perfect bijdragen aan een perfecte beleving van je gasten.

Lees meer over audiosystemen in de horeca

Reactie plaatsen