De beste speakers voor muziek en omroep in uw bedrijfshal
09 juli 2019 
9 min. leestijd

De beste speakers voor muziek en omroep in uw bedrijfshal

In 99 van de 100 bedrijfshallen in Nederland wordt naar muziek geluisterd tijdens het werk. Tenminste… Als de radio goed te verstaan is. Want meestal is de geluidskwaliteit waardeloos, is de muziek slecht te verstaan, stoort de radiozender veel te vaak of staan er allemaal losse radio’s door elkaar heen te loeien.

Dit is niet bevorderlijk voor de werksfeer. Integendeel. Het zorgt voor een ARBO-nachtmerrie, een onrustige werkvloer en onnodige discussies tussen het personeel.

In dit artikel vertel ik welke speakers je het beste in een geluidsinstallatie voor een bedrijfshal kunt installeren om te zorgen voor op en top geluidskwaliteit. En hoe je dit doet. Want ondanks dat een hal geen huiskamer is kan muziek toch fantastisch klinken. En dat is wel zo lekker tijdens het werken.

De kracht van de juiste speakers op de juiste plaats

Onlangs was ik bij KLM…


In Hangar 12 van KLM zijn recent nieuwe speakers geplaatst


In Hangar 12 op Schiphol-Oost worden Boeings gerestaureerd. In deze hangar kan de technische dienst van KLM aan 3 Boeings tegelijk werken. De hangar is namelijk 160 meter breed en 80 meter lang.

Wanneer een vliegtuig klaar is voor nieuwe vluchten gaat een indrukwekkende roldeur van 50 meter breed en 30 meter omhoog en wordt deze naar buiten gereden. Super gaaf om te zien!

Toen ik op uitnodiging van de Technische Dienst voor het eerst Hangar 12 binnen stapte stond er in de hoek 1 speaker op een plateau. Zo’n grote zwarte kast die je ook wel in cafés ziet. Ik zag hem van ver al staan, maar hoorde niks. Pas toen ik op 15 meter afstand stond hoorde ik welke muziek er werd afgespeeld. Leuk dus als je er toevallig dichtbij aan het werk bent, maar als je aan de andere kant van de hangar staat te werken heb je er helemaal niks aan.

Rene van de TD vertelde me dat ze dit graag wilden veranderen.

Bovendien kwam aan het licht dat ze een weekendstand wilde hebben. Zodat het personeel dat in het weekend werkte af en toe echt even kon knallen met de geluidsinstallatie.

Naar aanleiding van mijn bezoekje heb ik een plan gemaakt waarbij we met 6 luidsprekers een muziekbereik konden creëren van bijna 13.000 m², de hele oppervlakte van de hangar.

De truc was om met hele krachtige luidsprekers te werken die beschikken over een grote spreidingshoek en deze op 30 meter hoogte in de nok van de hangar te plaatsen. Hierdoor kan het geluid rechtstreeks naar beneden afstralen. Veel beter dan wanneer je de speakers aan de zijkant van de hangar zou plaatsen. Dan zou het geluid namelijk worden tegen gehouden door de gigantische Boeings.


Speciaal geselecteerde speakers werden op 30 meter hoogte aan het dak gemonteerd.


De installatie kan door iedereen worden bediend, want we hebben alle functionaliteit terug gebracht in een paar knoppen. Denk aan het volume harder of zachter, de keuze voor een andere zender of de ‘weekendstand’. Met één druk op de knop verandert de installatie in een presentatiesysteem dat voor rondleidingen gebruikt kan worden.

KLM is zo enthousiast over deze oplossing dat we inmiddels in gesprek zijn over het toepassen van deze oplossing in meerdere hangars.


Waar moet ik bij een speaker in een bedrijfshal op letten?

De ene speaker is de andere niet.

Er bestaan allerlei soorten speakers die gebruikt worden voor installatie. Denk aan inbouwspeakers, opbouwspeakers, pendelspeakers, kolomspeakers, projectiespeakers en bolspeakers.

Dat er zoveel soorten zijn heeft een reden. Ze dienen allemaal een eigen doel. Ze klinken allemaal anders. En ze zijn allemaal voor een andere situatie gemaakt.

Dit is de belangrijkste vraag:

Waar kunnen de speakers in mijn werkplaats, fabriek of magazijn geïnstalleerd worden? 

Aan het dakspant? Aan de wand? Aan het plafond? Lopen er misschien al ergens kabelgoten waar je gebruik van kunt maken?

Het antwoord op deze vraag bepaalt welke luidspreker gebruikt gaat worden. Luidsprekers hebben allemaal eigen kenmerken. Ze verschillen van elkaar in:

  • Geluidskwaliteit en geluidsdruk
  • Openingshoek / bereik
  • Montage mogelijkheden


Geluidskwaliteit en geluidsdruk

De grootte van de woofer bepaalt vaak hoe goed een speaker klinkt. Zo worden er bij concerten hele grote speakers gebruikt, omdat daar de muziekbeleving op en top in orde moet zijn voor een groot publiek en over een groot oppervlak.

Voor achtergrondmuziek kunnen ook hele kleine speakers gebruikt worden. Het gaat er dan meer om dat er een beetje muziek te horen is op de achtergrond.

Hoe groter de speaker, hoe meer laag/sub je kunt horen.

Verder speelt het vermogen (wattage) een rol, maar belangrijker is de geluidsdruk. De geluidsdruk wordt in de specificaties van de luidspreker aangeduid als het aantal dB op een afstand van 1 meter. Voor elke verdubbeling van de afstand neemt het vermogen met 6 dB af.

Voorbeeld:

108 dB op 1 meter
102 dB op 2 meter
96 dB op 4 meter
90 dB op 8 meter
84 dB op 16 meter

Wanneer de luidsprekers aan het dak geïnstalleerd wordt kan hiermee de geluidsdruk op de werkvloer berekend worden.


Openingshoek en bereik van de luidspreker

Speakers zijn op een bepaalde manier gebouwd. De vorm van de luidspreker en de bouw van de componenten zorgen er samen voor hoe de speaker klinkt en wat de openingshoek is.

Een openingshoek kan zijn:

90 x 60 graden. Dat wil zeggen dat het bereik 90 graden breed is en 60 graden in de hoogte. Door de speaker vanaf zijn positie te richten kan een groot oppervlakte bereikt worden.

60 x 40 graden. In dit geval is het bereik van nauwer. Je moet hierdoor beter richten om tot het gewenste resultaat te komen.

360 graden. Dit is vaak bij luidsprekers het geval die als een pendel aan het dak geplaatst worden. Hiermee kan een bereik van 360 graden naar beneden gerealiseerd worden.


Via speciale software kan het bereik van speakers worden berekend


Montage mogelijkheden

Niet elke speaker kan aan het dak gemonteerd worden. Niet elke speaker kan ingebouwd worden. Niet elke speaker kan aan de wand geplaatst worden.

Kijk goed naar de montage mogelijkheden, want het is ronduit zonde als je een speaker verkeerd gaat gebruiken.

Beugels

Er zijn beugels verkrijgbaar om een opbouwspeaker in een cluster op te hangen.

Om een inbouwspeaker als opbouwspeaker te plaatsen.

Of om een grote opbouwspeaker veilig aan de wand te plaatsen.

Kennis van deze beugels is wenselijk om de juiste constructie te vervaardigen.


Cluster van 4 luidsprekers in een bedrijfshal zorgen voor mooie spreiding van het geluid.


Externe factoren in een bedrijfshal

Dan zijn er nog 2 hele belangrijke externe factoren die de keuze van de speaker beïnvloeden. Namelijk:

  • Achtergrondlawaai in de hal
  • Het formaat van de hal

Achtergrondlawaai in de hal

In een werkplaats kan een zaagmachine een enorm lawaai maken. Hetzelfde geldt voor een lopende band waarop flessen worden gevuld.

Het lawaai op de werkvloer kan worden opgemeten met een dB meter.

Op basis van deze meetresultaten kan overwogen worden om te kiezen voor een specifieke luidspreker die op een specifieke plek gemonteerd wordt, zodat de muziek het best te horen is.

Formaat van de hal

Het formaat van de hal is van grote invloed op de vraag hoeveel luidsprekers er gebruikt moeten worden.

1 grote luidspreker in elke hoek van een hal van 3.000 m² heeft gewoon geen zin. In de hoek hoor je het dan keihard en in het midden hoor je niks.

Veel luidsprekers is hierbij de oplossing. Door veel luidsprekers te plaatsen kan het volume per luidspreker naar beneden en ontstaat er een mooie dekking door de hele hal.


Uit welke luidsprekers kan ik kiezen voor mijn bedrijfshal?

Hieronder een opsomming van de beste soorten luidsprekers die gebruikt kunnen worden bij het plaatsen van een geluidsinstallatie in een bedrijfshal.

Pendelspeaker

Een pendelspeaker kan bovenin het plafond of bovenaan het dakspant gemonteerd worden. Deze hangt aan een stalen kabel, waar ook de luidsprekerkabel aan vast zit.

Ideaal hangt deze op een hoogte van 4 meter. Hoe hoger de speaker hangt hoe groter het bereik, maar des te minder de geluidsdruk op de werkvloer. Hier kan ontzettend leuk mee gepuzzeld worden, want het kan zijn dat je op deze manier maar heel weinig speakers nodig hebt.


De pendelspeaker is ideaal in een werkplaats, een distributiecentrum, een magazijn of een productieruimte met een hoog plafond.


Opbouwspeaker

Een opbouwspeaker kan goed tegen de wand geschroefd worden, maar kan ook met zijn rug tegen het dakspant gemonteerd worden. De kopse kant van een stelling in een magazijn is ook een uitstekende plek.

Hoe groter de opbouwspeaker, hoe harder hij gaat. Maar het gevaar is dat te weinig speakers problemen gaat opleveren met de verstaanbaarheid.


Op deze wijze kan het geluid een kant op gestuurd worden. In dit geval de ruimte waar de logistieke afhandeling verricht wordt.


Uniek is het feit dat de opbouwspeaker ‘geclusterd’ kan worden, waardoor je een fantastisch bereik kunt realiseren.

De opbouwspeaker is ideaal in een werkplaats, in een fabriek of langs de kant waar alle logistieke afhandelingen plaats vinden in een magazijn.


Projectiespeaker

Een projectiespeaker zorgt voor een meer gericht bereik. De openingshoek is vaak wat krapper, maar de geluidsdruk hoger. Daardoor kan er vrij gericht met geluid worden ‘geschoten’.

Dit kan ontzettend interessant zijn voor werkplekken. Je hangt de projectiespeaker boven een werkplek, die hiermee voorzien wordt van muziek. Ook worden ze gebruikt voor gangpaden tussen magazijnstellingen. Je kunt de muziek er echt ‘in schieten’.

In het geval van omroepmededelingen kunnen projectiespeakers ideaal zijn om te richten naar een operator of iemand achter een machine.


De projectiespeaker is ideaal om gericht muziek of omroep te sturen naar werkplekken, operators of in gangpaden van magazijnstellingen.


Hoornspeaker

Als laatste de hoornspeaker, welke ook wel eens gebruikt worden op tribunes van voetbalvelden. Dit type luidspreker kan grote afstanden overbruggen en is vaak een budgettaire overweging.

Het scheelt namelijk aanzienlijk in het aanleggen van bekabeling. Ze worden aan één kant van de hal geplaatst en verbonden door één lange lijn luidsprekerkabel. Dankzij hun grote bereik ‘schieten’ ze de hele hal door.

Ook is de hoornspeaker perfect bij hallen met enorme hoogtes. Dankzij de geluidsdruk kunnen hoogtes makkelijk overbrugd worden bij montage aan het dak.


De hoornspeaker is ideaal voor installaties waarbij grote afstanden overbrugd moeten worden er maar weinig ruimte is voor bekabeling.


De beste speakers voor een bedrijfshal, samengevat

Het inrichten van een geluidsinstallatie voor een bedrijfshal is een vak apart. Om de beste speakers te selecteren moet er met een aantal zaken rekening worden gehouden:

  • De openingshoek van een speaker
  • De geluidsdruk van de speaker
  • Het vermogen
  • De mogelijke montagepositie
  • Bestaand achtergrondlawaai van machines of bewerkingen
  • En de indeling van de ruimte

Deze facetten bepalen de uiteindelijke keuze van de beste speaker en hoeveel er nodig zijn om tot het gewenste resultaat te komen.

Er kan gekozen worden uit een aantal type speakers, zoals:

  • Een pendelspeaker, ideaal voor ruimtes met een hoog plafond
  • Een opbouwspeaker, perfect voor in een werkplaats of in een cluster
  • Een projectiespeaker, zeer geschikt om gericht geluid te produceren
  • Of een hoornspeaker, wanneer het gaat om het overbruggen van lange afstanden.

Onlangs was ik te gast bij RTLZ en mocht ik meer vertellen over het toepassen van centrale geluidsinstallaties in de fabriek bij Cavex Holland Haarlem.


Zelfs eens een geluidsinstallatie
in een bedrijfshal ervaren?

Wil je zelf eens horen hoe een centrale geluidsinstallatie met dit soort speakers klinkt in een werkplaats, een distributiecentrum, een productieruimte, fabriek of magazijn? Neem dan contact met ons op. Gezien het feit dat wij jaarlijks meer dan 500 installaties plaatsen vinden we ongetwijfeld een geschikte referentie bij jou in de buurt.

Je kunt ook direct een gratis advies aanvragen van één van onze audio specialisten uit je eigen regio. We reageren binnen een werkdag en je krijgt dus direct een idee wat voor soort speakers bij jullie passen.

Voordelen van een centrale geluidsinstallatie

Luisteren jullie nog naar losse radio’s? Lees dan mijn eerder geschreven artikel met 12 voordelen van een centrale geluidsinstallatie. Wellicht helpt je dit om management of directie te overtuigen en de voordelen in te laten zien.

Reactie plaatsen