Audio experience tentoonstelling Frida Kahlo in Drents Museum
02 maart 2022 
2 min. leestijd

Audio experience tentoonstelling Frida Kahlo in Drents Museum

Het Drents Museum is gevestigd in Assen, op de plek van het voormalig klooster Maria in Campis. Alleen het gebouw zelf geeft al voldoende reden om het Museum eens te bezoeken. Maar het Drents Museum staat bekend om haar grote internationale tentoonstellingen. Momenteel huisvest het Drents Museum de tentoonstelling van Frida Kahlo, zonder twijfel één van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Het team van Business Audio Systems werd gevraagd mee te denken over het audiosysteem ten behoeve van de totale experience.

Prachtige pand waar het Drents Museum is gehuisvest.

Abdijkerk akoestisch zeer moeilijke ruimte

De tentoonstelling wordt voorafgegaan door een korte introductievideo 'Meet Frida' in de Abdijkerk. Een prachtige ruimte waar de belangrijkste gebeurtenissen worden getoond uit het turbulente leven van Frida en de roerige tijd waarin ze leefde. 

De introductievideo wordt getoond via een video projection mapping en is afkomstig uit een hele speciale AV-installatie die hiervoor is samengesteld. De vraag was om een audiosysteem te realiseren die perfect aansluit op de beleving van de projection mapping. 

Abdijkerk door zijn hoogte zeer moeilijke akoestische ruimte.

Echter is de Abdijkerk een zeer moeilijke, akoestische ruimte. Om een prettig bezoek te kunnen brengen aan de Abdijkerk zijn er de nodige akoestische aanpassingen gedaan aan de ruimte. Zo zijn onder andere de wanden bekleed met speciaal materiaal. 

Ook over het audiosysteem moest heel specifiek nagedacht worden.

Veel hangende speakers laag boven het publiek

In dit soort hoge ruimtes met veel rondingen boven in het dak is het vrij complex om goed geluid te laten klinken. Het geluid weerkaatst nogal snel door de ruimte, waardoor er echo's en galm ontstaat. 

De kunst is om het volume van het geluid heel laag te houden. Dit kan door de speakers vlak boven de bezoekers te plaatsen. Hangende speakers, ook wel pendel speakers genoemd, brachten hier uitkomst. Vanuit het dak zijn deze precies boven het publiek geplaatst. Door veel speakers te gebruiken is een perfecte dekking door de hele zaal ontstaan.

Vooraanzicht van de Abdijkerk waar de verdeling van de witte hangende speakers goed te zien is.

Subwoofer voor extra beleving

Nog moeilijker wordt het wanneer je een subwoofer wilt toevoegen in zo'n ruimte. Een sub wordt gebruikt om de lage tonen weer te geven en bij een audio experience is dit wel noodzakelijk. Muziek kun je hierdoor echt voelen en geluidsfragmenten komen veel directer binnen. 

Het nadeel van een sub is dat lage tonen heel ver dragen. Dit houdt in dat ze ook een grotere kans hebben om te gaan resoneren. Dit hebben we opgelost door een Digital Signal Processor toe te passen. Dit is een apparaat waarmee je het geluid heel precies kunt aanpassen. Bepaalde frequenties kunnen benadrukt worden en uiteraard kunnen bepaalde frequenties ook weggelaten worden. 

De subwoofer is subtiel achter de projection mapping geplaatst. 

Ons team bestaat louter uit audio professionals en na een middag programmeren klonk het geluid als een klok. Bij de eerste voorstellingen zijn we erbij geweest om het geluid te ervaren wanneer er publiek bij is en dit is allemaal perfect verlopen.

Ook een audio experience in jouw museum?

Onze specifieke audio kennis staat tot jouw beschikking. Met alle plezier kijken wij mee met jullie plannen en kunnen wij adviseren hoe wij audio op een mooie manier aanvullend kunnen maken op de totaalbeleving. In musea, bij tentoonstellingen, 3D experiences of attracties. Vraag gerust een gratis advies aan of bel ons op 085-2500917.

Reactie plaatsen