5 manieren om uw geluidsinstallatie te bedienen
21 juli 2017 
2 min. leestijd

5 manieren om uw geluidsinstallatie te bedienen

Professionele geluidsinstallaties zijn bedoeld om muziek weer te geven. Of om berichten en sprekers verstaanbaar te maken. Één van de eerste vragen die een installateur aan een eindgebruiker zal vragen is dan ook: ‘Waar gaat u het systeem voor gebruiken?’

Wanneer deze vraag is beantwoord en de locatie of nieuwbouw is bekeken wordt meer ingegaan op de details:

  • Wie gaat de geluidsinstallatie bedienen?
  • Is dit 1 persoon of zijn dit meerdere mensen?
  • Hebben zij technische kennis of helemaal niet?
  • Welke instellingen mogen zij aanpassen?
  • Waar wilt u dat deze aanpassingen gedaan mogen worden?
  • Waar wordt de audiocentrale geplaatst?

U denkt nu ‘wat zijn dit voor vragen?’ Maar de antwoorden op deze vragen zijn cruciaal voor het bedenken van het belangrijkste onderdeel van de geluidsinstallatie. De bediening. Want zonder efficiënte bediening zal nooit het maximale rendement uit de installatie worden gehaald. En dat is zonde. Want er is van te voren goed over nagedacht.

Wij geven u 5 manieren om professionele geluidsinstallatie te bedienen.

1. Wandbedieningspaneel

Een ‘wall panel’ is chique en overzichtelijk. Het geeft u als eindgebruiker de mogelijkheid om verschillende instellingen aan te passen. Op het paneel zijn keuzes te vinden als het selecteren van verschillende, voorgeprogrammeerde radiozenders. Of de keuze tussen CD, muziekcomputer of microfoon. Het systeem kan ook worden ‘gemute’. En natuurlijk kan het volume harder of zachter gezet worden.

In de horeca werkt men graag met potmeters in plaats van digitale bediening. Potmeters zijn minder gevoelig voor natte handen.

Er is ook een mogelijkheid om met draaiknoppen te werken. Veel ingezet in de horeca.

Bij sportaccommodaties zien wij vaak de combinatie van lokale aansluitpunten met een lokale bediening. De aansluitpunten geven de huurder de gelegenheid om eigen muziek aan te sluiten of een microfoon, die alleen hoorbaar is op hun veld.

Zones

Bij het uitdenken van een geluidsinstallaties wordt veelal gedacht in zones. Zones zijn ruimtes die apart van elkaar bediend kunnen worden. Zo kunt u besluiten om het restaurant en terras van elkaar te scheiden. Of de bedrijfshal en kantoor. Er wordt wel gebruik gemaakt van dezelfde geluidsinstallatie, maar de bediening vindt plaats per ruimte. Wandbedieningspanelen zijn hierbij ideaal.

2. Volumeregelaar

Met een volumeregelaar geeft u personeel de gelegenheid om het geluid harder of zachter te zetten. Meer niet. Door de volumeregelaars te koppelen aan ruimtes is het mogelijk dat zij alleen het geluid van die ruimte kunnen instellen. Er zijn zelfs kantoren te vinden waar een regelaar per werkplek te vinden is. Wanneer u aan het bellen bent, dan kan de muziek worden weggedraaid van de luidspreker boven u.

3. Centraal vanaf de installatie

Wanneer de bediening ‘centraal’ plaatsvindt, dan kunt u overwegen om uw installateur de functies op de audiocentrale zelf te laten plaatsen. Dit voorkomt onnodige aanleg van bekabeling en u bewaart het overzicht op één plek. Nadeel is wel dat u sneller wordt getriggerd om ook aan andere instellingen te zitten. Kunt u dit niet weerstaan, dan kan uw installateur hier altijd een wachtwoord op zetten.

4. Tablet, app of afstandsbediening

Helemaal van deze tijd is natuurlijk bediening via tablet of smartphone. De kunst is om alleen de functies terug te brengen in deze bediening die ook echt worden gebruikt. Ander bestaat het gevaar op wildgroei aan bediening. Bovendien dient de installateur toegang te hebben tot het ICT-netwerk van uw werkomgeving.

Het is een optie om de bediening van de geluidsinstallatie mee te integreren met andere bediening.

Soms zijn er standaard apps verkrijgbaar om radiozenders te selecteren op de smartphone. Ook kunnen voorgeprogrammeerde functies van een doordacht besturingssysteem terug gebracht worden op een telefoon.

5. Automatisch middels timer functie

Op deze wijze worden functies op gezette tijden geprogrammeerd. Zo kunt u zeer economisch werken door de geluidsinstallatie voor- en na werktijd automatisch uit te schakelen. De schoolbel is wellicht het allermooiste voorbeeld. We wisten toch allemaal niet hoe snel we weg moesten komen na de bel?

Andere toepassingen van geautomatiseerde bediening zijn:

  • Automatisch aan- en uitschakelen van de installatie op gezette tijden (energiezuinig)
  • Het automatisch wisselen van radiozender
  • Weergeven van sluitingstijden
  • Pauze alarmering
  • Schoolbel

Infrastructuur geluidsinstallatie

De bediening van de installatie hangt nauw samen met de infrastructuur achter de luidsprekers. De luidsprekers uitdenken is 1. Maar de infrastructuur die erachter zit verdient minstens net zoveel aandacht. Alleen dan kan er een bediening worden bedacht die past bij uw wensen als gebruiker. Als installateurs komen wij daar maar op één manier achter.

Het stellen van de juiste vragen en het achterhalen van juiste antwoorden…

100V versterker vervangen? Apart Audio Nederland
Door

100V versterker vervangen? Apart Audio Nederland

op 05 Jan 2018

[…] 5 manieren om uw geluidsinstallatie te bedienen […]

Pim
Door

Pim

op 03 Sep 2018

ReactieDankjewel voor dit artikel over geluidsinstallaties. Je hebt gelijk dat zonder efficiente bediening er niet het maximale uit de installatie gehaald kan worden. ik heb zelf een hele goede installatie die eigenlijk alleen goed werkt vlak na de installateur is langs geweest of een technisch onderlegde vriend.

Muziek op kantoor: Infographic over de productieve effecten - Apart Audio
Door

Muziek op kantoor: Infographic over de productieve effecten - Apart Audio

op 21 Sep 2018

[…] Hoe je de muziek hierbij kunt bedienen lees je in ons vorige item ‘5 manieren om uw geluidsinstallatie te bedienen’. […]

Reactie plaatsen