Muziek op het werk wondermiddel tegen stress
Erik Scherder is ’s werelds beroemdste neurowetenschapper en is met enige regelmaat te zien bij De Wereld Draait Door. Hij stelt dat muziek op de werkvloer één van de wondermiddelen is tegen stress. Op het werk wordt van alles van ons geëist. Het is logisch dat wij daar ook aan willen voldoen. “Op het moment dat je niet aan al die eisen kunt voldoen, dan levert je dat stress op”, vertelt dr. Wawoe, compagnon van dr. Erik Scherder aan het magazine Time Management.
5 wondermiddelen om stress tegen te gaan
Dr. Erik Scherder definieert 5 wondermiddelen die helpen om stress tegen te gaan. In tegenstelling tot de geijkte oplossingen zoals op vakantie gaan, bankhangen of Netflix kijken denkt Scherder op een andere manier.
- Bewegen
- Leer!
- Slaap!
- Stop met multitasken
En 5… Muziek!
In het nieuwe boek ‘Singing in the brain’ van Dr. Erik Scherder draait alles om muziek. Hij is zelfs een muziek-revolutie aan het ontketenen door te pleiten voor muziek in het onderwijs, op het werk, in het ziekenhuizen en in zorgcentra. Muziektherapie is één van de oplossingen, maar ook zorgvuldig uitgekozen achtergrondmuziek helpt bij het voorkomen van stress.
Maar welke muziek dan?
Radio is absoluut het meest populair op de werkvloer. Ondanks de eeuwig voortdurende strijd over welke radiozender op moet staan is radio niet meer weg te denken als arbeidsvitamine. Toch zouden ondernemers ook andere ideeën moeten overwegen. Een opsomming van 4 wetenschappelijk onderbouwde keuzes voor muziek op de werkvloer:
1. Klassieke muziek
Het ‘Mozart Effect’ is een bekende studie de relatie legt tussen muziek en productiviteit. In deze studie werden 36 studenten in 3 groepen verdeeld. De ene groep luisterde naar een collectie van Mozart. De middelste groep naar ‘relax-muziek’ en bij de derde groep was het stil. Na het luisteren van de muziek kregen alle studenten dezelfde test voorgeschoteld. De Mozart groep presteerde hier vele malen beter dan de andere 2 groepen.
Werkt klassieke muziek voor jullie? Check onderstaande playlist ter inspiratie.
2. Nature sounds
Een analyse op basis van psychofysische data in de Journal of the Acoustical Society of America vertelt ons dat natuurgeluiden voor een verbeterd cognitief functioneren zorgen. Bovendien wordt het concentratievermogen geoptimaliseerd. Maar wat zijn natuurgeluiden dan? Denk hierbij aan geluiden van golven die op het strand spoelen en vogels die tsjirpen. Julian Treasure, schrijver van het boek ‘Sound Business’, onderstreept dit. Hij traint mensen om beter te luisteren en om een gezonder geluidsmilieu te creëren.
3. Opzwepende muziek
Onverwachts wellicht, maar in sommige situaties kan opzwepende muziek erg functioneel zijn. In 2014 deed een groep onderzoekers een studie naar de relatie tussen deze opzwepende muziek in relatie tot motivatie en zelfverzekerdheid. 3 nummers waren absoluut winnaar, namelijk “We will rock you” van Queen, “Get ready for this” van ons eigen 2 Unlimited en “In Da Club” van 50 Cent.
Onderstaande playlist geeft je wellicht wat inspiratie om af te spelen voor een belangrijke presentatie of vergadering.
4. White noise
Een absolute buitenbeen in de lijst, maar uiterst effectief. Volgens BBC werkt maar liefst 70% van ons in een open-office. Het is de absolute trend van dit moment. Hoe vaak wordt jou gevraagd door een collega van 2 bureaus verder “Jo, wil je koffie hebben? En wat had je er ook alweer in?”. Voor heel veel andere collega’s is dit uiterst storend.
En dan hebben we het nog niet gehad over printers die staan te draaien, vrouwelijke collega’s die op hoge hakken op het werk verschijnen terwijl er een trendy gietvloer ligt in het kantoor of de directie die rondleidingen geeft aan klanten. Allemaal achtergrondgeluiden die medewerkers uit de concentratie kunnen halen.
Er is een mogelijkheid om deze achtergrondgeluiden te verbloemen. White noise, vrij vertaald witte ruis, zorgt voor een deken van alternatief geluid in de ruimte waar je oren op een bepaald moment aan gaan wennen. Zo wijst ook deze studie uit van de Yamaguchi Universiteit. Door de witte ruis worden alle andere geluiden geneutraliseerd en wordt afleiding voorkomen.
Een playlist van witte ruis is er ook, bijzonder genoeg!
Functionele achtergrondmuziek op het werk
Kortom, bovenstaande oplossingen zijn allemaal voorbeelden van functionele achtergrondmuziek als alternatief voor de radio. Wij weten echter ook wel dat radio populair zal blijven. Al is het alleen maar vanwege thema’s, zoals de Top 2000, carnaval, Summer 500 of het Foute Uurtje op Q.
Maar als je echt een verandering wilt doorvoeren, dan loont het om eens met professionals te praten. Niet alleen over de keuze van de muziek, maar ook hoe er muziek geluisterd kan worden door een functionele geluidsinstallatie met zo min mogelijk overlast.