4,8% meer omzet in je restaurant door de juiste muziek

Zodra je er over na gaat denken wat een restaurant populair maakt, dan denk je al gauw aan het lekkere eten. Toch is er meer dat een bezoek aan een restaurant de moeite waard maakt 

Denk aan gastvrij personeel, hygiëne, een prettige ontvangst en een goede vibe. 

Muziek is heel belangrijk in het creëren van die goede vibe. Een goede playlist versterkt je merk als restaurant en draagt bij aan de totaalbeleving die je gasten ervaren. 


Waarom je afspeellijst bij je merk moet passen...

Het loont dan ook om rustig de tijd te nemen voor het ontwerpen van een goed audiosysteem met een passende afspeellijst. De achtergrondmuziek die in je restaurant wordt afgespeeld is een verlengstuk van jou als persoon en je merk. 

Muziek zet de toon voor de totaalbeleving van je gasten. 

In het onderzoek 'Effects of Brand-Fit Music on Consumer Behavior' hebben onderzoekers 3 verschillende afspeellijsten getest. 

  1.  Muziek die is uitgezocht door de medewerkers
  2. Muziek die wel bij het merk past, maar zicht beperkt tot de top 1000 van Spotify
  3. Muziek die wel bij het merk past uit de volledige bibliotheek van Spotify met meer dan 40.000.000 nummers

4,3% omzetdaling door eigen muziek selectie

Toen restaurants voor de eerste optie kozen - muziek die werd gekozen door de medewerkers zelf - daalde de omzet met 4,3%! Dit toont de kracht van muziek aan en het directe effect op het gedrag van je gasten.

Bij het kiezen van optie 2 - muziek die past bij het merk, maar zich beperkt tot de top 1000 van Spotify - ging het al beter. De omzet steeg met 1,,2%. Dat is niet veel, maar natuurlijk al beter dan optie 1.

4,8% meer omzet door passende muziek

Restaurants die kozen voor optie 3 - muziek die bij het merk past en die werd geselecteerd uit de hele Spotify bibliotheek - draaiden viermaal zoveel omzet als bij optie 2. 

Ze draaiden bijna 5% meer omzet door simpelweg de juiste muziek af te spelen. Niets meer, niets minder.

Wat betekent dit op jaarbasis?

In 2016 deed Misset Horeca een onderzoek naar de gemiddelde jaaromzet van restaurants in Nederland. Dit bleek € 1.011.000,- te zijn. 

Een omzetstijging van 4,8% zorgt dan voor € 48.528,- meer in de kassa. 

Alleen door de juiste muziek in combinatie met een goed audiosysteem.

Het selecteren van de juiste muziek kan je omzet substantieel verhogen.

Overwegingen voor het maken van de ideale afspeellijst

Zodra je gaat nadenken over de juiste afspeellijst voor je restaurant, dan zijn er 2 belangrijke aspecten die je hierin mee wilt nemen.

  1. Muziek voor je gasten: verplaats je in je gast en probeer je voor te stellen wat zij graag zouden willen horen.
  2. Muziek dat past bij je dag: zoek muziek uit die passen bij het moment van de dag. De ene afspeellijst werkt beter voor het ontbijt en de andere juist voor het diner. Wellicht heb je verschillende playlists nodig op de verschillende dagen in de week.

Deze overwegingen helpen om muziek te selecteren die echt wat toevoegen aan je zaak. 

Data-driven oplossingen boven persoonlijke voorkeuren

Wanneer je eenmaal hebt vastgesteld welk type muziek het best bij je zaak past kun je de muziek gaan afspelen. 

LET OP: jouw bedrijf weerspiegelt jouw eigen persoonlijke, unieke stijl. Maar nu moet je opletten dat je jouw persoonlijke muzieksmaak niet gaat verwarren met de muziek die het best is voor je gasten.

Ongetwijfeld ben je in staat om muziek af te spelen die je gasten ook leuk vinden, maar er is ook heel veel muziek die je niet eens kent en die je gasten ook leuk vinden. 

Machine-learning

Overweeg daarom een muziekdienst met machine-learning. 

Je kunt je muziek dan koppelen aan klantgedrag. Zo kun je de muziek binnen je afspeellijst verbeteren door de muziek te koppelen aan bepaalde KPI's (Key Performance Indicators), zoals omzet per tafel of verkopen van drank. 

Diensten als Spotify en Apple Music werken net zo, maar dan op basis van je persoonlijke afspeelgedrag. Op basis hiervan worden bepaalde nummers wel of niet afgespeeld. 

Geef je muziek dus niet uit handen aan je personeel

Ik herhaal het nog maar een keertje... Wanneer je geen afspeellijst hebt waar over is nagedacht en die speciaal voor jouw merk is samengesteld, dan geef je personeel de vrijheid om zelf aan de muziek te zitten.

Dit gaat echt een negatieve impact hebben op het gedrag van je gasten. 

Dus doe jezelf een lol en voorkom dit ten allen tijde!

Hoe zit het met licenties van Buma/Stemra en SENA?

Simpel. Je betaalt altijd afdrachten aan Buma/Stemra en SENA. Dit zijn afdrachten om de muzikanten en de producers/schrijvers te betalen voor het gebruik van hun muziek voor commerciële doeleinden. 

Je gaat alleen veel meer betalen wanneer je betrapt wordt op het illegaal afspelen van muziek.. Spotify mag officieel niet. Apple Music ook niet. Ook geen Deezer. Deze diensten zijn bedoeld voor de particuliere gebruiker. 

Er zijn verhalen bekend dat er stiekem bezoekjes gedaan worden om te kijken of je een legaal muzieksysteem hebt. 

In Amerika zijn er zelfs bedrijven failliet gegaan aan de boetes die ze hiervoor hebben gekregen.

In Nederland hoor je dit soort verhalen minder. Dus de keuze is aan jou.

Tim van Wuytswinkel (Black Smoke) vertelt over het gebruik van playlists in restaurant Black Smoke in Antwerpen

Kortom, de juiste playlist is essentieel

Zoals we hierboven hebben besproken is een goed audiosysteem niet veel waard wanneer je hier geen goede muziek over speelt. Muziek die past bij je restaurant en past bij je product. 

Het goede nieuws is dat het vinden van goede afspeellijsten nog nooit zo eenvoudig was. Er zijn talloze commerciële muziekdiensten die je hierbij kunnen helpen. Dankzij machine-learning kun je de muziek perfect afstemmen op de verkoopresultaten in je zaak. 

Door gebruik te maken van slimme technologie kun je zorgen voor meer tevredenheid bij je gasten. 

Met als resultaat meer omzet.

Wil je doorpakken en ook het geluid in je zaak aanpakken? Lees dan mijn artikel waar je allemaal aan moet denken wanneer je een nieuw audiosysteem voor je restaurant wilt aanschaffen.