Het verschil tussen sound masking en white noise

Sound masking wordt vaak verward met witte ruis. Logisch, want zonder al teveel kennis zou je beide op dezelfde wijze kunnen interpreteren.

Het tegendeel is waar en dat gaan we je in dit artikel proberen duidelijk te maken.

We beginnen bij het begin.

Wat is witte ruis?

Wikipedia omschrijft witte ruis als een signaal waarvoor geldt dat in het frequentiespectrum de gemiddelde amplitude voor elke frequentie gelijk is. Beter te begrijpen is wellicht de het signaal wat je hoort wanneer een televisie geen signaal ontvangt. 

Het is een constante toon die bijzonder kan afleiden en kan irriteren. Vooral wanneer deze versterkt wordt door een luidspreker.

Voorbeeld van witte ruis

Een voorbeeld weergave van witte ruis.

Wat is sound masking?

Sound masking is een geluid dat wordt weergegeven op dezelfde frequentie als menselijke spraak, waardoor de verstaanbaarheid ervan wordt verminderd. 

Het gevolg is dat gesprekken minder makkelijk afgeluisterd kunnen worden en dat kantoorgeluiden van bellende en pratende mensen wordt wegvallen in deze op maat gemaakte deken van geluid.

Video met uitleg over sound masking

Een video waarin wordt uitgelegd wat sound masking is en waarvoor het wordt ingezet.

Wezenlijk verschil tussen sound masking en white noise

Sound masking is ontworpen om gesprekken te maskeren.

Met een speciaal uitgebalanceerd signaal gebaseerd op de frequentie van menselijk spraak.

Witte ruis niet.

Dit is een constante toon dat niet is ontworpen, maar afkomstig is uit een ouderwetse tv dat geen signaal ontvangt. 

De geluidscurves van sound masking en witte ruis verschillen aanzienlijk.

Wanneer sound masking correct wordt geïnstalleerd dan verdwijnt sound masking gewoon in de achtergrond, terwijl spraak moeilijker te horen en te verstaan wordt. 

Omgekeerd zou de frequentie van witte ruis extreem irritant zijn als het versterkt zou worden tot een volume dat effectief zou zijn voor het maskeren van menselijk spraak. 

Denk maar eens aan luide AM-radiostatische signalen. Absoluut niet efficiënt en effectief, omdat het hier niet voor ontworpen is.

Al helemaal geen witte ruis machine

Witte ruis machines staan op een vaste plaats in een ruimte. Je kunt dus zien waar het geluid vandaan komt. Net als bij een ventilator het geval is kunnen je oren een machine met witte ruis herkennen, waardoor je er door afgeleid wordt.

Voorbeeld van een witte ruis machine

Sound masking is een meeslepende ervaring, omdat het geluid overal is, mits het natuurlijk zorgvuldig is geïnstalleerd. Er mogen geen gaten in sound masking deken zijn terwijl u door een ruimte loopt en er moet een constant geluidsveld worden geprobeerd. Of je nu zit. Of staat.

Sound masking installatie verdeeld over een groot kantoor

Hoe kan soundmasking een meeslepende ervaring bieden?

Sound masking moet geïnstalleerd worden met een geweldig gedetailleerd installatieplan, waarbij rekening gehouden moet worden met elke lamp, elke muur en zelfs het materiaal van het plafond. Dit wordt bereikt door de juiste afstand tussen de luidsprekers voor het maskeren van de geluiden (zenders) en de intensiteit van sound masking aan te passen.

Via zenders in bijvoorbeeld het systeemplafond vindt directe maskering van het geluid plaats, omdat het sound masking geluid zich naar beneden richt. Hiermee worden de beste resultaten behaald. 

Eventueel kunnen dit soort installaties in meerdere zones worden opgedeeld. Zo kan in elke ruimte het niveau naar wens worden aangepast. 

In welke situaties werkt sound masking?

Soundmasking is speciaal ontwikkeld om spraak privacy te verhogen en irritante achtergrondgeluiden die afleiden weg te filteren.

Sound masking kan dan ook uitstekend ingezet worden bij:

  • Open kantoren
  •  Vergaderruimtes
  •  Wachtruimtes in apotheken, ziekenhuizen, tandarts, dokters en klinieken
  •  Rechtbanken en politie verhoorstations
  •  Kazernes en militaire legerbasis
  •  Scholen
  •  Balies bij banken, verzekeringsmaatschappijen of hypotheekverstrekkers
  •  Pashokjes in winkels

Voorbeeld van sound masking ten behoeve van privacy in een ziekenhuis.

Gratis sound masking demo?

Hopelijk hebben we middels dit artikel meer duidelijkheid kunnen geven over het verschil tussen sound masking en white noise.

We kunnen ons voorstellen dat bovenstaand artikel nog steeds de nodige vragen oproept. Hoe klinkt dat nu? Hoe beleef ik sound masking dan?

Wij hebben verschillende demonstratie locaties in Nederland voor handen waar we je met alle plezier mee naartoe nemen. Neem vandaag nog contact met ons op en vraag ons naar een vrijblijvende demonstratie. 

Meer informatie over sound masking is te lezen op onze uitgebreide informatiepagina.