Helwa Wafelfabriek audioinstallatie

Klant

Helwa Wafelbakkerij BV

Locatie

Hallum

Installateur

Inferno Audio Visueel

Functionaliteit

Radio, Achtergrondmuziek, Omroep

Geluidsinstallatie fabriek Helwa BV

Projectomschrijving

Helwa Wafelbakkerij ontwikkelt en produceert al meer dan 60 jaar krokante, gevulde wafelproducten. Naast het ontwikkelen van innovatieve producten is Helwa co-maker voor bekende A-merken. Internationaal worden bovendien producten aangeboden onder een private label. Het aanbod gaat van koeken en tussendoortjes naar biologische en glutenvrije producten.  Inferno Audio Visueel was dan ook vereerd met de vraag mee te denken over een nieuwe geluidsinstallatie voor de bekende fabriek uit Friesland.

Voorstel aan de hand van plattegrond fabriek

De productie- en magazijnmedewerkers van Helwa Wafelbakkerij leven met de radio mee. In alle ruimtes wordt radio geluisterd. Ook in de oorspronkelijke situatie was reeds een geluidsinstallatie aanwezig voor het weergeven van achtergrondmuziek. De effectiviteit hiervan was echter minimaal, omdat een deel van de luidsprekers niet meer werkten. Ook had een deel van de luidsprekers te weinig vermogen om grote oppervlaktes te kunnen voorzien van muziek.

Na een rondleiding door alle faciliteiten gaf Inferno Audio Visueel het advies om tot een volledig nieuwe geluidsinstallatie voor de fabriek over te gaan. Hierbij kon een deel van de bekabeling gebruikt blijven. Het voorstel was om in verschillende ruimtes ook verschillende luidsprekers te plaatsen. Luidsprekers die passen bij het formaat van de ruimte en in staat zijn om in elk hoekje muziek weer te geven.

De opdrachtgever leverde Inferno Audio Visueel een gedetailleerde plattegrond. Op basis van deze plattegrond kon een schets worden gemaakt welke luidsprekers gebruikt gaan worden. Ook werd het vermogen van de luidsprekers bepaald. Dit is nodig om de grootte van de bijbehorende versterkers uit te kunnen rekenen om de luidsprekers aan te drijven.

Muziekhoorn luidsprekers

In de 2 grootste hallen is daarom gekozen voor het gebruik van muziekhoorn luidsprekers. Deze luidsprekers worden normaal ook voor sportvelden gebruikt en staan bekend om hun spreiding, bereik en diepte. Door deze in het midden van de ruimtes te plaatsen bereikt de geluidsinstallatie de hele fabriek. Ook in de ruimtes waar oven 7 en 8 staan is van deze techniek gebruik gemaakt.

IP65 luidsprekers

De andere ruimtes zijn minder diep van formaat. Hier zijn dan ook andere luidsprekers gekozen, die tegen de muren aan zijn geïnstalleerd. Wel hebben deze luidsprekers dusdanig veel vermogen dat ze de ruimtes voldoende bereiken. Alle luidsprekers hebben de IP65 normering, wat betekent dat ze bestand zijn tegen water en stof. De verwachting is dan ook dat het systeem minimaal 10 tot 15 jaar lang mee zal gaan.

Audio centrale en bediening

De centrale van de geluidsinstallatie is geplaatst in de serverruimte op kantoor. Deze bestaat uit een eenvoudig te bedienen voorversterker, waaraan diverse losse versterkers zijn gekoppeld. De versterkers gezamenlijk bieden voldoende vermogen voor de hele fabriek. Met een grote knop kan het volume harder of zachter worden gezet.

De muziek is afkomstig uit een storingsvrije internetradio. Het voordeel hiervan is dat er toegang is tot extreem veel radiozenders en dat de ontvangst bij een sterke internetverbinding, altijd stabiel is. Bovendien is een omroepmicrofoon gekoppeld, zodat door de hele fabriek via de geluidsinstallatie omroepmededelingen kunnen worden weergegeven. Een uitermate efficiënte manier van communicatie.

Recent geïnstalleerd

Vergeet je gratis e-book niet!

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.