De beste vergadermicrofoon ter wereld Beamtracking in de vergaderruimte

Vergadermicrofoons zijn onmisbaar tijdens online meetings en videoconferencing.

In dit artikel lees je wat de beste vergadermicrofoon is voor in de vergaderruimte en waarom.

Virtual meeting rooms spelen een belangrijke rol in de dagelijks gang van zaken in het bedrijfsleven.

Door te vergaderen via video, ook wel videoconferencing genoemd, kan met een vergadermicrofoon en video snel en effectief gecommuniceerd worden met andere werelddelen, maar ook met een andere vestiging, met klanten, leveranciers of collega’s die thuis werken.

Deze vorm van vergaderen wint jaarlijks aan populariteit en staat rechtstreeks in verband met globale thema’s als mobiliteit, vrijheid van werken, duurzaamheid en werk-privé balans.

De grootste voordelen van videoconferencing op een rijtje:

  • Flinke kostenbesparingen: geen verloren tijd meer door files of reistijden en reductie van de kosten wat betreft mobiliteit en personeel
  • Met de tijd meegaan: op afstand werken past bij de millennials en vooruitlopen op de komst van Generatie Z, die zijn geboren tussen 2003 en 2015 (ook wel Zoomers genoemd)
  • Duurzame oplossing: minder CO2-uitstoot omdat auto of vliegtuig minder ingezet hoeft te worden
  • Betere balans tussen werk en privé: dankzij videoconferencing kan er veel efficiënter met tijd omgegaan worden.

In dit artikel ga ik in op de rol van de vergadermicrofoon tijdens een online meeting.

  • Hoe belangrijk is audiokwaliteit tijdens een online vergadering?
  • Welke vergadermicrofoons zijn er?
  • Hoe kan ik meerdere mensen in een vergaderruimte goed verstaanbaar krijgen?

En uiteindelijk het antwoord op de vraag wat de beste vergadermicrofoon ter wereld is.

Nieuwe vormen van vergaderen

Elke organisatie heeft één of meerdere vergaderruimtes, ook wel spreekruimte of meeting ruimte genoemd.

Deze ruimtes worden gebruikt voor overleg tussen collega’s, het ontvangen van gasten, klanten of leveranciers of andere gesprekken waarbij het prettig is om afgesloten te zijn van kantoor.

Waar er tot 20 jaar geleden vooral fysiek vergaderd werd in een ruimte heeft de online meeting in de jaren ’10 aan populariteit gewonnen.

Corona heeft deze trend enorm versneld en inmiddels is niemand meer onbekend met het fenomeen videoconferencing.

In deze vorm van videovergaderen kan 1 op 1 overlegd worden, waarbij de deelnemers van de meeting achter hun eigen laptop, desktop, tablet of smartphone zitten zonder fysiek bij elkaar te zijn.

Maar we zien steeds vaker de combinatie van enkele mensen die fysiek met elkaar in één vergaderruimte zijn, terwijl zij communiceren met één of meerdere mensen op een andere locatie. 

Deze vorm vergaderen wordt ook wel ‘Hybride Vergaderen’ genoemd. In een ander artikel heb ik een complete gids voor het hybride vergaderen geschreven.

Belangrijke rol voor de vergadermicrofoon

Het valt niet mee om meerdere mensen in een vergaderruimte tegelijkertijd verstaanbaar te maken voor de andere deelnemers van de meeting.

Hier komt de vergadermicrofoon om de hoek kijken.

“Een vergadermicrofoon is een speciale microfoon die in staat is om meerdere mensen tegelijkertijd uit te versterken, zodat het gesprek voor de deelnemers aan de andere kant van het scherm goed te verstaan is. “

De ingebouwde microfoon van een laptop of desktop kan dit niet goed. Net als de microfoon van een smartphone of tablet.

Het belang van goede audiokwaliteit tijdens een online meeting

In recent onderzoek zijn wereldwijd 400 verschillende mensen geïnterviewd die dagelijks vergaderen. 280 van hen gaven aan dat virtual meeting rooms oftewel videoconferencing ontzettend belangrijk is voor hun organisatie.

En nu komt het…

96% van die mensen is ontevreden met de meetings die ze hebben. En van deze groep geeft 80% aan dat ze geïrriteerd zijn door de slechte audiokwaliteit tijdens deze meetings. Dit zijn 215 mensen die audiokwaliteit hekelen als het aan komt op video confereren.

“54% van de mensen die gebruik maken van virtuele vergaderruimtes irriteren zich aan de slechte audiokwaliteit.”

Deze slechte audiokwaliteit is vooral terug te brengen naar de kwaliteit van de vergadermicrofoon.

Genoeg reden om eens te bekijken wat de beste vergadermicrofoon ter wereld is om ervoor te zorgen dat deze ontevreden mensen hun meetings beter vorm kunnen geven en hun investeringen beter kunnen benutten.

Verschillende soorten vergadermicrofoons

Eerst wat geschiedenis….

In de jaren ‘90 werden conference calls gedaan over een POTS-lijn. Plain Old Telephone Service werd in de jaren ’00 vervangen door VoIP, waarbij KPN de voorloper was.

Afgelopen jaren zijn soft- en hard CODEC conferencing oplossingen de trend. Oftewel, videoconferencing zoals we dit nu kennen.

Traditionele vergadermicrofoons

We zagen daarin vaak een soort van speakerphone. Een oplossing die overigens nog steeds gebruikt wordt.

Maar ook de zogenaamde zwanenhals microfoons zijn bekend. Net als de omnidirectionele USB microfoons.

Hieronder enkele voorbeelden van dit soort traditionele vergadermicrofoons.

Dit soort producten zijn over het algemeen allemaal verkrijgbaar via de reguliere consumenten webshops en IT-vakhandel.

Ze zijn makkelijk aan te sluiten door elke eindgebruiker en zullen in de gevallen waar niet veel wordt geëist van de audiokwaliteit uitstekend dienst doen.

Het zijn vaak ook de eerste keuzes die mensen maken wanneer zij de geluidskwaliteit van hun meeting willen verbeteren.

Professionele vergadermicrofoons

Met de ontwikkeling van videoconferencing naar soft- en hard CODECS, zoals Skype, Microsoft Teams en Google Hangsouts zien we ook dat de vraag naar betere kwaliteit hardware toeneemt.

Inmiddels zien we dat zich dit doorzet naar complete Unified Communication Room Systems, waarbij er een totaaloplossing wordt geboden tussen camera, audio-opname en weergave, software en vergadermiddelen.

Het is de logische stap naar een betere geluidskwaliteit.

In dit geval laten we de consumenten producten achter ons en komen we bij oplossingen die moeten worden geïntegreerd door een system integrator, een gespecialiseerde IT-dienstverlener of een IT-manager met een afdeling die serieus getraind zijn op dit soort oplossingen.

We kennen in de categorie ‘professionele vergadermicrofoons’ verschillende technologieën:

  • 360 graden opname technologie (omni-directioneel)
  • Beamforming technologie
  • Beamtracking technologie

In al deze technologieën is veel geld, tijd en energie gestoken, waardoor er ontzettend goede producten te vinden zijn. Maar ik probeer in dit artikel te onderbouwen wat de beste vergader microfoon ter wereld is.

360 graden array plafondmicrofoons

Fabrikanten als Logitech en Poly maken gebruik van array microfoons. Dit houdt in dat er meerdere microfoon elementen in de behuizing van de microfoon zitten, waardoor je beschikt over een dekking van 360 graden in een vergaderruimte.

Het grote nadeel is dat deze elementen en zones niet actief bestuurd kunnen worden. Dit wil zeggen dat deze microfoons constant al het geluid in de hele ruimte opneemt. Ondanks het toepassen van technieken als ruisonderdrukking blijft galm sterk aanwezig en klinkt de audio niet direct.

Beamforming vergadermicrofoon

Beamforming technologie wordt gebruikt door fabrikanten als ClearOne en Shure. Deze fabrikanten spelen Champions League wanneer het aankomt of microfoontechniek.

Beamforming houdt in dat de arrays van microfoonelementen bestuurd en gevormd kunnen worden via DSP (Digital Signal Processing). Hierdoor kunnen de beams worden gericht op speciale delen van de ruimte.

Ondanks dat deze techniek een belangrijke vooruitgang is geweest voor professionele AV is het grote nadeel dat deze beams bepalen waar de mensen moeten zijn.

De microfoons bewegen niet met mensen mee die zich door de ruimte heen bewegen. Of kunnen zich niet aanpassen aan een andere tafelschikking zonder dat hier instellingen van de AV-installatie gewijzigd moeten worden.

Hieronder volgt een demonstratie video van de Beamforming microfoon.

Beamtracking vergadermicrofoon

Beamtracking microfoons richten alleen een beam op degene die spreekt en luistert dus niet naar de rest van de ruimte, waardoor je juist een directe audioweergave ervaart en een veel betere spraakverstaanbaarheid.

Deze gepatenteerde technologie van Biamp verschilt daardoor aanzienlijk van 360 graden array microfoons en beamforming. Met Beamtracking bepalen de mensen namelijk waarop de microfoon gericht is. En niet andersom.

Met een enkele Beamtracking microfoon kan een breed gebied afgedekt worden zonder dat hier veel voor ingesteld hoeft te worden, omdat de microfoon het signaal van de spreker herkent en vergrendelt. Als de persoon beweegt in de ruimte beweegt de microfoon mee.

Demonstratie video hoe Beamtracking in de praktijk werkt.

Bovendien mixen de DSP achter de Beamtracking microfoons van Biamp de gesprekken in de ruimte op intelligente wijze, waardoor deelnemers van videoconferencing een gesprek ervaren dat veel natuurlijker klinkt.

Het geheim zit in de gepatenteerde oplossing waarbij de Beamtracking microfoons communiceren met de AEC (Acoustic Echo Cancellation) module in de DSP. Deze optimaliseert de dynamiek van de spreker, waardoor echo’s geminimaliseerd worden.

Bij de ontwikkeling van deze technologieën heeft Biamp vergaderruimtes niet alleen vanuit de techniek benaderd, maar ook hoe de mensen zich in de ruimte bewegen en met elkaar communiceren.

's Werelds beste vergadermicrofoon

Dankzij Beamtracking technologie kunnen mensen in alle vrijheid gebruik maken van whiteboards of andere vergadermiddelen zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit.

De technologie is terug te vinden in de Biamp Parlé microfoons met Beamtracking technologie in combinatie met Biamp Devio en Tesira DSP oplossingen.

Deze Beamtracking microfoons zijn uitgerust met 4 zones van 90 graden, die tegelijkertijd op zoek gaan naar sprekers in de ruimte en ervoor zorgen dat deelnemers van een (video)conference call op hele natuurlijk wijze deel uitmaken van het gesprek. De vergadermicrofoon wordt gekoppeld op een DSP en die mixt sprekers intelligent met elkaar, zodat iedereen tegelijkertijd hoorbaar is. En niet alleen degene met de luidste stem.

Er zijn 3 verschillende microfoons verkrijgbaar, namelijk:

Hinderlijke achtergrondgeluiden, zoals het gebruik van papier, schrijven of getik op een laptop zijn niet te horen, maar worden naar de achtergrond gedrukt. De Beamtracking microfoons richten zich alleen op de stem.

Nederlandse video over de technologie van Biamp in conferentie ruimtes.

Compatible met alle aanbieders van videoconferencing

Het Biamp Tesira DSP platform is officieel gecertificeerd voor Microsoft Teams en Google Meet. Maar de DSP’s zijn compatible met elke vorm van videoconferencing:

De Parlé microfoons in combinatie met de DSP’s van Biamp bieden de meest hoogwaardige manier van confereren op dit moment. En daarmee mag geconcludeerd worden dat de Parlé Beamtracking microfoons van Biamp ’s werelds beste vergadermicrofoon is. Alle focus ligt op het gespreksonderwerp en het efficiënt benutten van der vergaderruimte, maar niet meer op de technologie.

“Tip: kies voor de juiste apparatuur voor oplossingen die zichzelf ruimschoots bewezen hebben. Vraag om referenties en bel met die gebruikers om te vragen of het bevalt. Ga niet teveel mee in de nieuwste trends en nieuwste producten, want de kans op storingen is aanzienlijk.”

Meer weten over Beamtracking vergadermicrofoons?

Check dan onze speciale informatie pagina over Beamtracking microfoons.

Backline AV en vergadermicrofoons

Waarom wij van Business Audio Systems ons zo druk maken over de beste vergadermicrofoons?

Omdat wij heilig geloven in de kracht van goed geluid in het bedrijfsleven. Goede communicatie op afstand valt of staat bij goed geluid. Anderen verstaan en jezelf verstaanbaar maken.

Goed geluid wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Dat is het niet. Zo is de keuze voor het type vergadermicrofoon allesbepalend voor het verloop van een online vergadering. Voor ons reden om te kiezen voor de beste vergadermicrofoon die er momenteel op de markt is.

Wil je eens vrijblijvend sparren met ons? Bel dan met 0497-555052 of mail ons op info@backlineav.com.

Conclusie: key take aways

Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de belangrijkste take aways van dit artikel.

  • 2020 is het jaar waarin hybride vergadertechnologie versneld is geadopteerd binnen organisaties.
  • Steeds vaker wordt fysiek vergaderen in een vergaderruimte gecombineerd met mensen die remote werken.
  • 54% van die mensen irriteren zich mateloos aan de geluidskwaliteit tijdens de meeting.
  • Vergadermicrofoons die simpel zelf aangesloten kunnen worden voldoen alleen wanneer er niet veel van de geluidskwaliteit verwacht wordt.
  • De beste vergadermicrofoons worden geïnstalleerd door een professional, die je kunt inhuren.
  • Echo, achtergrondlawaai en ruis kunnen uitstekend weggefilterd worden en men heeft met de juiste vergadermicrofoon alle vrijheid van bewegen zonder geluidskwaliteit te verliezen.
  • De beste vergadermicrofoon is compatible met alle aanbieders van videoconferencing, zoals Zoom, Teams, Meet, Pexip en vele anderen.
Deel dit bericht op

© backlineav.com | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacybeleid